Bëhuni gati nëse keni këto profesione, Zvicra në kërkim të fuqisë punëtore

443
0

Në kohën e dixhitalizimit dhe ndryshimit teknologjik, Zvicra po përballet me mungesën e inxhinierëve edhe specialistëve të telekomunikacionit.

Dhe situata ka gjasa të përkeqësohet në vitet e ardhshme. Për shkak se industria nuk është vetëm në rritje, por shumë prej tyre gjithashtu dalin në pension.

Industria e Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit (ICT) po rritet. Që nga viti 2010, numri i njerëzve që punojnë në këtë industri është rritur me gati 30 për qind të rreth 200.000 njerëzve, dhe në tetë vjet ndoshta do të punojnë rreth 236,000 njerëz në profesione të tilla, siç thonë ata në një studim të publikuar enjten, raporton “albinfo.ch”.

ICT ka vlerësuar se deri në vitin 2026, vendet vakante aktuale duhet të plotësohen pjesërisht për shkak të largimit të mbi 51 mijë ekspertëve. Së bashku me rreth 37,000 njerëz për shkak të kërkesës në rritje, kjo rezulton me një total të përgjithshëm me 88’500 profesionistë të rinj.

Kjo kërkesë mund të mbulohet pjesërisht nga diplomuarit e rinj (31,500) dhe nga emigracioni (16,700). Prandaj mbi 40.000 punëtorë shtesë të kualifikuar duhet të jenë të trajnuar, bën thirrje organizata e ekspertëve të IT-së.