Amerika i dha mundësinë të bëheshin milionerë

521
0

Amerika është vendi i miliona milionerëve.

Nga një popullsi prej 323 milionë banorësh që ka vendi, pothuajse 12 milionë zotërojnë të paktën nga 1 milion dollarë. Ata përbëjnë rreth 3.65 për qind të popullsisë. Përveç kësaj, në Shtetet e Bashkuara ka 607 miliarderë.

Revista Forbes ka hartuar një listë të njerëzve më të pasur për çdo shtet të SHBA, të cilët së bashku zotërojnë një pasuri neto prej 875 miliardë dollarësh.

Dhjetë prej tyre i kanë arritur fitimet në financa dhe investime. Tetë janë pasuruar nga moda dhe shitjet me pakicë, ndërsa pesë nga industria e ushqimit dhe pijeve.

Por pasuritë më të mëdha kanë patur si burim teknologjinë e lartë. Të katër miliarderët në listën e njeriut më të pasur në çdo shtet zotërojnë 251 miliardë dollarë secili, ose më shumë se një e katërta e pasurive në listën e pesëdhjetëshes të marra së bashku.

Jeff Bezos, njeriu më i pasur në shtetin e Uashingtonit, është gjithashtu njeriu më i pasur në botë, me një pasuri neto prej rreth 157 miliardë dollarësh.

Familja më e pasur në SHBA është Familja Waltons. Jim dhe Alice Walton, fëmijët e themeluesit të rrjetit Walmart, Sam Walton, janë njerëzit më të pasur në shtetet ku ata jetojnë.

Më shumë se gjysma e njerëzve më të pasur në listë – 60 për qind – e kanë vënë vetë pasurinë, ndërsa 21 për qind e kanë të trashëguar. Nëntëmbëdhjetë për qind janë pasuruan duke zgjeruar një biznes ekzistues që u ishte lënë nga të tjerë.

Një listë e publikuar nga howmuch.com, rendit njeriun më të pasur në çdo shtet të SHBA.

Më poshtë është lista e 10 më të pasurve, që tregon shtetin, pasurinë neto dhe burimin e pasurisë:

1. Uashington: Jeff Bezos dhe familja, 157 miliardë dollarë, Amazon

2. Nebraska: Warren Buffett, 85 miliardë dollarë, Berkshire Hathaway

3. Kalifornia: Mark Zuckerberg, 71 miliardë dollarë, Facebook

4. Nju Jork: Michael Bloomberg, 53.8 miliardë dollarë, Bloomberg LP

5. Arkansas: Jim Walton, 51.1 miliardë dollarë, Walmart

6. Teksasi: Alice Walton, 50.1 miliardë dollarë, Walmart

7. Kansas: Charles Koch, 42 miliardë dollarë, Koch Industries

8. Nevada: Sheldon Adelson, 35.7 miliardë dollarë, kazino

9. Oregon: Phil Knight dhe familja, 35 miliardë dollarë, Nike

10. Virxhinia: Jacqueline Mars, 28.1 miliardë dollarë, karamelet