7 Gjërat që Duhet t’ia Mësoni Fëmijës Tuaj që nga Mosha 10 vjeçare

1897
0

Kur bëhesh prind, merr përgjegjësi të madhe për të ardhmen e fëmijës. Gjithkush dëshiron që fëmijët e tyre të jenë të mirë, të ndershëm, dashamirës dhe të guximshëm.

Megjithatë, këto cilësi nuk do të vijnë vetvetiu. Një shembull i mirë edukimi dhe shembulli personal janë çelësi i suksesit.

Ja 7 gjërat që duhet t’ia tregoni fëmijës tuaj para se ai ose ajo të mbushë 10 vjeç.

Duhet të respektosh si vajzat ashtu edhe djemtë. Ata janë të barabartë!

Respekti për të tjerët është një tipar i rëndësishëm që fëmija juaj duhet të fitojë, duke përfshirë respektimin e fëmijëve të tjerë të së njëjtës moshë, pavarësisht nga gjinia.

Mos ki frikë të bësh një gabim!

Të mësosh nga gabimet e dikujt është një talent i rrallë. Është gjithashtu e rëndësishme të mësosh nga dështimet e tua. Fëmija juaj nuk duhet të ketë frikë të dështojë ose të bëjë një gabim.

Dituria është më e rëndësishme se notat!

Ndonjëherë prindërit zemërohen shumë me notat e fëmijëve që nuk i përmbushin pritshmëritë e tyre. Megjithatë, një notë e mirë nuk gjithmonë tregon njohuri të mira. Ju duhet ta mësoni fëmijën tuaj se njohuria është më e rëndësishme se notat.

Prindërit nuk janë armiqtë e tu. Ti mund tu kërkosh ndihmë!

Të bëhesh mik me fëmijën tënd nuk është një çështje e lehtë, veçanërisht nëse ai ose ajo ka miq të tij/saj.

Mos ji shumë i shtangur si prind. Tregoni se mund të keni besim dhe të përpiquni të shmangni leksione të gjata dhe me zë të lartë.

Mos bëj diçka që nuk të pëlqen për miratimin e dikujt

Fëmijët mendojnë se popullariteti midis miqve është shumë i rëndësishëm dhe ata bëjnë çmos për ta patur atë. Përdorni shembullin tuaj personal për t’i treguar fëmijës tuaj se të qenit një person i ndershëm dhe i respektuar është më i vlefshëm se sa të ketë miratimin e dikujt, duke shkelur mbi parimet dhe besimet tuaja.

Nëse nuk kuptoni, bëni pyetje.

Bërja e pyetjeve është absolutisht normale. Është më mirë të bëni një pyetje se sa të pretendoni se i kuptoni të gjitha. Fëmijëria është koha më e mirë për ta mësuar këtë.

Respekto mjedisin!

Sa shpesh ne ankohemi për rrugët e pista dhe parqet me lule e pemë të  shkatërruara? Respekti për natyrën duhet të fillojë që në shtëpi. Filloni me veten dhe pastaj kultivojeni këtë cilësi në fëmijën tuaj.

Në këtë rast, rezultati do të ishte mjaft i dukshëm./lezhanews/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.