5 Bimët e rrezikshme që duhet ti hiqni menjëherë nga shtëpia juaj!

1174
0

Ne të gjithë e dimë se bimët janë jashtëzakonisht të mira dhe të dobishme për ne, veçanërisht bimët e brendshme.

Kjo për shkak se ata pastrojnë ajrin, sigurojnë oksigjen dhe thjesht rifreskojnë shtëpinë tonë dhe e bëjnë atë më të rehatshme për të jetuar. Por, duhet të jeni të kujdesshëm, sepse ka disa bimë që mund të jenë shumë të rrezikshme dhe ju nuk duhet t’i merrni ato në shtëpinë tuaj. Këto bimë mund të jenë shumë të rrezikshme për ju dhe familjen tuaj, veçanërisht nëse keni fëmijë të vegjël ose kafshë shtëpiake në shtëpi. Behet fjale per keto lloj bimesh:

Cicuta Maculata

Kjo është një lule e egër e madhe nga familja e karotës e cila duket si selino.Harku i ujit përmban një cictutoxin vdekjeprurës, i cili kryesisht përqendrohet në rrënjët e tij dhe pasojat e tij ndjehen pothuajse menjëherë pas ekspozimit. Simptomat nga helmimi i saj janë konvulsioni i dhimbshëm, dhimbje barku, perzierje dhe rastet më fatale rezultojnë në vdekje. Njerëzit që i kanë mbijetuar këtij lloj helmimi shpesh përjetojnë amnezi dhe dridhje të qëndrueshme.

Atropa Belladonna

Kjo bimë ka shije të ëmbël dhe fruta të ngjashme me kokrra të kuqe, të cilat zakonisht janë përgjegjëse për shumicën e rasteve të helmimit. Ju duhet të dini se kjo bime e rrezikshme është vendase në zonat e pyllëzuara në Evropën Qendrore dhe Jugore dhe Azi dhe ka gjethe të gjelbra dhe manaferra të zeza. Atropina dhe skopolamia janë helmet përgjegjëse për toksicitetin e saj, dhe ato mund të gjenden në rrjedhjet, gjethet, frutat dhe madje rrënjët. Helmimi, nëse preket, shkakton paraliza të muskujve të pavullnetshëm, duke përfshirë edhe zemrën, e cila mund të ketë shpejt pasoja vdekjeprurëse. Është kaq helmuese që edhe nëse lëkura juaj vjen në kontakt me bimën, mund të bëhet e acaruar dhe e skuqur.

Ageratina Altissima

Së pari, duhet të dini se kjo bime helmuese është vendase në Amerikën e Veriut.Eshtë një bimë me grumbuj të sheshtë të luleve të vogla të bardha, që përmbajnë alkool toksik, të quajtur trematol. Kjo barishte është përgjegjëse për vdekjen e Nancy Hawks, nënës së Abraham Lincoln e cila vdiq nga pirja e qumështit të një lope që konsumoi këtë bime. Kjo do të thotë se edhe mishi dhe qumështi i bagëtive të helmuara mund të kenë pasoja vdekjeprurëse nëse preket. Simptomat më të zakonshme të helmimit me qumësht janë: humbja e oreksit, perzierja, dobësia, siklet barku, gjuha e kuqe, aciditeti jonormal i gjakut dhe përfundimisht vdekja. Pra, të gjithë fermerët janë paralajmëruar për toksicitetin e kësaj bime vdekjeprurëse dhe të gjithë përpiqen ta heqin këtë bimë të rrezikshme nga kullotat e tyre.

Castor Bean (Ricinus Communis)

Ky lloj i bimës zakonisht rritet si një bime dekorative dhe është vendase në Afrikë. Ndoshta keni dëgjuar për vajin e pluhurit, apo jo? Vaj kastorit është prodhuar nga fara të përpunuara, por para se të përpunohen ato përmbajnë helm që quhet ricin i cili është jashtëzakonisht vdekjeprurës edhe në sasi shumë të vogla. Duhet të jeni shumë të kujdesshëm, sepse vetëm një ose dy fara janë të mjaftueshme për të vrarë një fëmijë, ndërsa vetëm tetë fara mund ta vrasin lehtësisht një person të rritur. Ricini parandalon sintezën e proteinave brenda qelizave dhe mund të shkaktojë vjellje të rënda, diarre dhe të çojë deri në vdekje.

Duhani (Nicotiana Tabacum)

A e dini se duhani është bimë jo-ushqimore komerciale e përhapur gjeresisht në botë? Duhet të dini se të gjitha pjesët e bimës, sidomos gjethet e saj, përmbajnë alkaloide toksike nikotina dhe anabasine, dhe mund të jetë fatale nëse hahet. Megjithë përcaktimin e tij si helm kardiak, nikotina nga duhani konsumohet gjerësisht në të gjithë botën dhe është psikoaktive dhe e varur. Sipas statistikave të fundit, përdorimi i duhanit shkakton më shumë se 5 milion vdekje në vit, duke e bërë ndoshta fabrikën më vdekjeprurëse në botë.
/©gatuajshendetshem/përktheu j.memeli/