10 profesionet më të paguara në Amerikë pa pasur nevojë për diplomë

3879
0

Në një tabelë: Punët më të paguara pa pasur nevoje per diplomë universitare 2017

Recesioni i Madh shkatërroi tregun e punës për punëtorët pa diploma universitare, dhe situata nuk ka pasur ndonjë permiresim të madh. Kjo shtron pyetjen: a mund të gëzoni ende një standard të lartë jetese pa një diplomë universitare? Dhe cilat janë vendet më të pagauara për njerëzit pa arsim të lartë tradicional?

Grafiku hedh dritë mbi këto pyetje të ngutshme.

Zyra e Statistikave të Punës përcakton se cilat profesione nuk kërkojnë një arsim të universitar, sa njerëz aktualisht i mbajnë këto punë dhe pagat e tyre mesatare. Ne e kombinuam këtë informacion në një grafik të shpërndarjes. Sa më shumë pika që shihni, aq më shumë njerëz punojnë në atë profesion. Sa më lart pikat në boshtin vertikal, aq më shumë para bëjnë ato profesione.

Ju mund të dalloni shpejt disa tendenca mjaft interesante. Ka shumë njerëz pa diploma kolegji që bëjnë një jetë teper të mire. Të ardhurat mesatare të familjes në SHBA janë 56,516 $. Nga ky standard, të gjitha profesionet në tabelën tonë paguhen shumë mbi mesataren.

Specializimi është çelësi për të fituar një pagë të lartë, veçanërisht në një zonë që nuk mund të jepen me nenkontraktim (Outsourcing). Instaluesit e ashensorit, operatorët e termocentraleve, inspektorët e transportit -këto janë të gjitha profesionet që kërkojnë një nivel të lartë aftësie dhe duhet të bëhen personalisht nga dikush me vite përvojë dhe çertifikime. Pavarësisht nga mënyra se si automatizimi ndikon në ekonominë, nuk do të jeni kurrë në gjendje të zëvendësoni vende pune si zjarrëfikja dhe zbatimi i ligjit, pavarësisht se cilat filma futuristikë mund t’ju bejne ta besoni.

Ja 10 profesionet më të paguara pa pasur nevojë për një diplomë:

1. Operator reaktori të energjisë bërthamore – $ 91,170 (paga) dhe 7,170 (punëtorë)

2. Menaxher transporti – $ 89,190 (pagë) dhe 113,270 (punëtorë)

3. Mbikëqyrësi Policie – 84,840 $ (rroga) dhe 100,200 (punëtorë)

4. Shperndares energjie – $ 81,900 (paga) dhe 11,380 (punëtorë)

5. Instalues ashensori – $ 78,890 (paga) & 22,240 (punëtorë)

6. Detective – $ 78,120 (paga) & 104,980 (punëtorë)

7. Pilot – $ 77,200 (pagë) & 38,980 (punëtorë)

8. Punonjës i pajisjeve të mediatike – 75,700 $ (rrogë) dhe 18,620 (punëtorë)

9. Elektricist – $ 75,670 (pagë) dhe 23,060 (punëtorë)

10. Operatori i centralit energjetik – $ 74,690 (pagë) & 35,010 (punëtorë)


/shqiptari.net/