Zbulohen 11 monedha ari që i përkisnin kohës së Aleksandrit të Madh, ja ku u gjeten

147
0

Një zbulim i rëndësishëm është bërë së fundmi në pjesën e vjetër të qytetit të Chania, në kodrën Kastel në Kretë, shkruan focus.it.

Gërmimet arkeologjike kanë zbuluar një grumbull monedhash, 11 prej tyre ari.

Ato ndoshta i përkisnin një mercenari në shërbim të një prej pasardhësve të Aleksandrit të Madh. Elementi më interesant ishte zbulimi i “Golden Staters”, monedha ari, secila me vlerë rreth një muaj pagese të një mercenary të atëhershëm.

Përveç monedhave vendase u gjetën edhe disa të vendeve të tjera, duke filluar nga një monedhë nga Kirenia, 15 nga Olimpia dhe një monedhë e vogël vendase, por jo më pak e rëndësishme nga pikëpamja arkeologjike.

Meqenëse monedhat ishin vendosur të gjitha së bashku, personi që i posedonte ishte pronari i një thesari të vogël, sipas studiuesve.

Siç u përmend më parë, hipoteza flet për mundësinë që thesari i përkiste një mercenari në shërbim të njërës prej mbretërive që pasuan atë të Aleksandrit të Madh, përkatësisht dinastisë ‘’Ptolemeike’’ (dinastia helenistike që sundoi mbretërinë e Egjiptit nga viti 305 p.e.s. 30 p.e.s.) ose Seleucidët (dinastia helenistike që mbretëroi në pjesën lindore të dominimeve të Aleksandrit të Madh pas vdekjes së tij).

‘’Të 37 monedhat u gjetën brenda një vazoje të vogël terrakote dhe duket se ato me vlerë më të vogël ishin vendosur mbi ato të arit, gati për t’i fshehur ato”, shpjegon Maria Andreadak Vlazaki, drejtoreshë e gërmimeve në kodrën Kastelli.