“Turizmi i lindjeve” ne Amerikë i nënave kineze që ti kenë fëmijët e tyre qytetarë amerikanë..

1151
0

Turizmi i lindjeve ne Amerike, ky Trend shume popullor qe po shfrytezohet nga nenat kineze por se fundmi dhe nga shqiptaret te cilet mund ti perballojne shpenzimet…

Kur i afrohesh bankes së imigracionit në Aeroportin Ndërkombëtar të Los Anxhelosit, agjenti i doganave ka vetëm dy pyetje për ju.

“Pse keni ardhur në SHBA?”

“Unë jam këtu për të lindur një fëmijë.”

“Sa të holla keni me vete?”

“Unë kam vetëm 1.000 dollarë në para cash, por kam një kartë debiti me shumë më tepër në bankë”.

Pasaporta vuloset. Mirë se vini në Los Anxhelos!

Kohet e fundit ka pasur një vale në rritje të grave kineze që po fluturojnë në Shtetet e Bashkuara – Kaliforni, në veçanti – të kenë fëmijë të cilët do të rriten si qytetarë amerikanë. Amendamenti i 14-të i Kushtetutës së SH.B.A. garanton shtetësinë për çdo person të lindur në tokën amerikane, një fakt që ka motivuar shumë të huaj për të lindur në Shtetet e Bashkuara.

Biseda për familjet emigrante në SHBA zakonisht përqendrohet tek njerëzit nga Amerika Latine që kërkojnë mundësi ekonomike në Shtetet e Bashkuara. Por, ndërsa të ardhurat në Kinë rriten dhe pengesat e vizave bien, gratë nga Kina po përbëjnë një pjesë më të madhe të lindjeve të huaja në SHBA.

Shumica e nënave kineze vijnë me shuma të mëdha parash, para që shpesh i shpenzojnë për shtëpi dhe mallra luksoze. Ndërsa shumë hyjnë dhe lindin ligjërisht në U.S., të tjerët blejnë plane me paketë nga agjencitë “turizmi i lindjes” – kërkimi i fitimit dhe nganjëherë organizata ilegale që organizojnë strehim dhe vizita spitalore për grupet e grave kineze. Këto biznese janë perqendruar në Kaliforni, një destinacion i lartë turistik që gjithashtu mburret me komunitete të mëdha kinezo-amerikane që i bëjnë nënat shtatzëna të ndihen si në shtëpi.

Nuk ka të dhëna të besueshme për numrin e lindjeve kineze në SHBA, por vlerësimet nga botimet e industrisë parashikojnë një total prej 60,000 për vitin 2014, një rritje gjashtëfish më shumë se 2012. Vetëdija e trendit u rrit në Kinë në 2013 kur komedia romantike popullore “Finding Mr. Right” portretizoi një grua kineze, zonjën e një biznesmeni të pasur, duke hyrë në Seattle në një vizë turistike për të blerë çanta Gucci dhe të ketë një fëmijë amerikan.

Një dekadë më parë, ligjërisht lindja në SHBA ishte vetëm një opsion për çiftet më të pasura dhe më kozmopolitane kineze. Por gjatë 10 viteve të fundit, vizat për në SHBA u bënë më të lehta për tu marrë për shtetasit kinezë dhe GDP-ja e vendit për kokë banori është më shumë se dyfishuar.

Në të njëjtën kohë, Kina ka qenë gjithashtu e rrënuar nga skandalet shëndetësore që kanë goditur frikën në nënat shtatzëna. Frika për sigurinë e ushqimit – duke përfshirë pluhur qumështi të mitur – shpesh dominojnë lajmet dhe publiku është zgjuar deri në rreziqet e smogut toksik që përfshinë shumë qytete kineze. Një studim i kohëve të fundit lidhi nivele të larta të ndotjes së ajrit për të ulur peshën e lindjeve që i vënë fëmijët në rrezik në muajin e tyre të parë dhe më vonë në jetë.

Por më kryesorja në shumë mendje të prindërve kinezë janë mundësitë e arsimit në dispozicion në SHBA. Të lodhur nga sistemi arsimor i obsesionuar nga shteti i tyre, numrat rekord të prindërve kinezë kanë dërguar fëmijët e tyre në kopshte amerikane, Ph.D. programet dhe çdo gjë në mes. Një pasaportë amerikane i bën shumë nga këto mundësi më të lira dhe më të kapshme.

Per te pasur një fëmijë në Kaliforni nuk është e lirë për prindërit kinezë: Pakot e marrëveshjeve në hotelet e maternitetit shpesh fillojnë me 20,000 dollarë dhe shkojnë shumë më të larta. Ma dhe Zhu zgjodhën të merrnin me qira një dhomë nga një mik në Long Beach, por ata ende vlerësojnë se ata shpenzuan rreth 30,000 dollarë në total.

Shume cifte qe mund ti perballojne shpenzimet, mund te lindin edhe me shume se nje pasi po te kishin lindur fëmijën e tyre të dytë në Kinë, ata me gjasë do të ishin përballur me gjoba të barabarta me 40,000 dollarë për shkeljen e “politikës një fëmijë” të vendit./huffpost/pergatiti Shqiptari.net/