“Temperaturat e larta sjellin probleme shëndetësore”- Këshillat e mjekëve: Shmangni kafeinën dhe…

730
0

Temperaturat e larta që kanë prekur vendin, mund të sjellin probleme shëndetësore. Më të riskuar janë personat me sëmundje kronike, mosha e tretë dhe fëmijët. Mjekët bëjnë thirrje për të shmangur pikun e vapës, nga ora 11:00 deri në orën 18:00.

Drejtoresha e ISHP, Eugena Tomini, gjatë një prononcimi për Euronews Albania, këshilloi qytetarët që të konsumojnë sa më shumë ujë dhe të eliminojnë pijet energjike dhe kafeinën.

“Mund të kemi luhtje të tensionit, endeme, çrregullime të rritmit të zemrës, gjendje hipovolemie. Tek pacientët me sëmundje kronike…të konsumojnë ujë dhe të eliminojnë pijet me kafeinë, apo pijet energjike dhe pasi nuk lejojnë të funksionojnë mekanizmat kryesorë të djersitjes”, tha Tomini.

Një dietë e pasur ushqimore, do të ndihmojë në përballimin e vapës dhe forcimin e imunitetit. Goditja nga dielli dhe dehidrimi janë dy nga rreziqet më të mëdha, që mund të prekin çdo moshë.

“Edhe 15 minuta në rrezatimin diellor bëhet sinteza e vitaminës D… dieta e ekuilibruar me zarvazate të stinës, lëngje, pa yndyr e bazuar në lëngje në supë dhe zarzavte stinore”, tha Tomini.

Temperaturë, gjendje të fiktit, djersitje të përzierja apo dhimbje koke janë ndër problemet që mund të shkaktojë i nxehti në shëndet. Nëse simptomat zgjasin këshillohet të kërkohet ndihma e mjekut.