Studimi i fundit amerikan, ja cfare ndodh me ata persona qe kane bere vaksinen

773
0

Nga Erika Edwards
Hulumtimi i botuar të Premten nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve CDC, tregon se njerëzit e pavaksinuar kanë më shumë gjasa që jo vetëm të infektohen me Covid-19, por edhe të humbin jeten nga virusi.

Dy raporte të tjera nga agjencia, të botuara gjithashtu të Premten, zbuluan se vaksinat kanë ruajtur në masë të madhe aftësinë e tyre për të mbajtur pacientët e infektuar jashtë spitalit, madje edhe mes variantit delta shumë ngjitës.

Mbulim i plotë i pandemisë Covid-19

Një studim zbuloi se kur varianti delta u bë dominues në verë, njerëzit e pavaksinuar kishin 4.5 herë më shumë të ngjarë të infektoheshin, më shumë se 10 herë më shumë të shtroheshin në spital dhe 11 herë më shumë të ngjarë të humbnin jeten nga Covid.

Ky hulumtim i CDC, i bazuar në të dhënat e mbledhura nga rrjeti i mbikëqyrjes së shtrimit në spital, agjensia, shqyrtoi më shumë se 600,000 raste të Covid të raportuara në të gjithë vendin nga prilli deri në korrik, veçanërisht pasi varianti delta mori shpejtësi.

Një studim i dytë, mbi efektivitetin e vaksinave, shikoi më shumë se 1.000 shtrime në spital Covid. Disa nga ato infeksione ndodhën më herët në prill, kur varianti alfa i virusit po qarkullonte gjerësisht. Të tjerat ndodhën nga korriku deri në gusht, kur dominonte varianti delta.

Të dhënat mbetën shumë efektive – më shumë se 90 përqind – kundër shtrimit në spital tek ata nën moshën 65 vjeç. Kjo mbrojtje duket se u dobësua pak, megjithatë, për ata moshat 65 vjeç e lart, ku ra në pak më pak se 80 përqind.

“Këto vaksina ende mbeten jashtëzakonisht efektive në parandalimin e asaj për të cilën ne jemi më të shqetësuar: infeksioni i rëndë, shtrimi në spital dhe humbja e jetes,” tha Dr Richard Besser, president i Fondacionit Robert Wood Johnson dhe ish drejtor në detyrë i CDC.

Studimi i tretë kishte gjetje të ngjashme, duke treguar se, në përgjithësi, efektiviteti i vaksinave për të mbajtur pacientët Covid jashtë spitalit ishte 86 përqind. Sidoqoftë, ai efektivitet ishte më i ulët, tek të rriturit mbi 75 vjeç, në 76 përqind.

Besser tha se nuk ishte i befasuar nga ky zbulim; nuk është e papritur të shihet një rënie në efektivitetin e vaksinës tek të moshuarit, pasi sistemi imunitar tenton të dobësohet ndërsa njerëzit plaken.

Ky vlerësim i tretë u bazua në studimet e rreth 32,000 njerëzve që ishin shtruar në spital ose kishin vizituar klinikat e kujdesit urgjent për çfarëdo arsye gjatë verës.

Kur studiuesit shikuan në mënyrë specifike se cilën vaksinë kishin marrë njerëzit, efektiviteti kundër shtrimit në spital ishte më i larti në mesin e atyre që kishin injeksione Moderna, në 95 përqind, e ndjekur nga të shtënat nga Pfizer-BioNTech, në 80 përqind dhe Johnson & Johnson në 60 përqind.

Administrata e Biden tha në gusht se kishte për qëllim të ofrojë këto doza përforcuese për të gjithë amerikanët e kualifikuar duke filluar nga 20 shtatori. Përforcuesit do të ishin në dispozicion për njerëzit tetë muaj pasi të kishin marrë dozën e tyre të dytë..

Zyrtarët federalë të shëndetësisë, si dhe shumica e grupeve kryesore mjekësore, inkurajojnë fuqishëm vaksinimet kundër Covid për të gjithë moshat 12 vjeç e lart.

“Vaksinimi funksionon dhe do të na mbrojë nga komplikimet e rënda të Covid-19,” tha drejtoresha e CDC, Dr Rochelle Walensky gjatë një konferencë pune të Shtëpisë së Bardhë për konferencën Covid të Premten.

Mesazhi i bëri jehonë atij të Presidentit Joe Biden i cili, të enjten, përshkroi një plan të gjerë për të rritur vaksinimet në mbarë vendin, duke përfshirë urdhrat ekzekutivë që detyrojnë goditjet për punonjësit e qeverisë federale dhe bizneseve të tjera të mëdha.

Që nga e Premtja, CDC raportoi se 62.5 përqind e popullsisë amerikane që kishte të drejtë për vaksina ishte vaksinuar plotësisht. Shtatëdhjetë e tre përqind kishin marrë dozën e parë.

Shkeputur nga nbcnews.com/health