Si të shpëtojmë një jetë fëmije. Ndihma e parë që çdo prind ka nevojë të di për të shpëtuar fëmijën e vet në çdo situatë

1248
0

Çdo prind duhet të di si të shpëtojë fëmijën nga mbytja

Rasti # 1: Foshnja juaj po mbytet dhe përpiqet të marrë frymë
Duhet të filloni duke u dhënë atyre pesë goditje prapa. Kur fëmija juaj është i vogël edhe qumësht mund të përbëjë një kërcënim. Gjëja e parë që duhet të vihet në dukje është që foshnja që mbytet nuk do të jetë në gjendje të qajë, të kollë apo të bëjë ndonjë zhurmë, pasi ata përpiqen të marrin frymë. Çfarë duhet të bëni?

Hapi 1. Jepni fëmijën tuaj pesë goditje prapa
Mbajeni fëmijën tuaj me fytyrë poshtë, duke i mbështetur ato përgjatë kofshës me kokën më të ulët se fundi i tyre. I goditi ata në mënyrë të vendosur në shpinë mes shpatullave deri në pesë herë. Nëse goditjet e pasme nuk e zhvendosin objektin, lëvizni në hapin dy.
Hapi 2. Jepni deri në pesë rrahje të gjoksit
Kthejeni fëmijën tuaj dhe vendosni dy gishta në mes të gjoksit të tyre dhe shtyni ashpër poshtë deri në pesë herë.
Hapi 3. Vazhdoni me ciklet e rrahjeve të prapme të gjoksit
Nëse goditjet e pasme nuk e zhvendosin objektin, kthejeni fëmijën tuaj dhe vendosni dy gishta në mes të gjoksit të tyre për t’i dhënë atyre pesë rrahje të gjoksit

RastiI # 2: Foshnja ka humbur ndjenjat
E rëndësishme është të qëndroni të qetë dhe të ndjeheni të sigurt në veprimet tuaja. Nëse fëmija juaj nuk përgjigjet ose lëviz kur prekni këmbën e tyre, veproni. Çfarë duhet të bëni?

Hapi 1. Kontrolloni frymëmarrjen
Ngri kokën e fëmijës dhe shikoni dhe ndjeheni për frymë. Nëse ata nuk marrin frymë lëvizin në hapin dy
Hapi 2. Fryma e shpëtimit
Nëse fëmija juaj nuk merr frymë, ju duhet të jepni pesë frymëmarrje artificiale, të ndjekur nga 30 shtypje në gjoks, e ndjekur nga dy frymëmarrje më shumë shpëtim derisa vjne ndihma e parë.

Rasti# 3: Foshnja juaj po shtëngohet apo po lëviz shumë
Ata mund të shkaktohen nga ethe ose temperaturë të lartë. Foshnja mund të tronditet, të ngrijnë shpinën, të ngurtësojnë trupin e tyre ose të kenë grushta, të gjitha janë shenja të një gjendjeje febrile. Ata gjithashtu mund të duken me fytyrë të kuqe, të nxehtë të prekin dhe të djersiten. Çfarë duhet të bëni?
Hapi 1. Mbroni fëmijën tuaj nga lëndimi
Mos e kufizoni fëmijën tuaj. Në vend të kësaj, përdorni një batanije ose veshje për të mbrojtur kokën nga goditja kundër diçkaje, duke shkaktuar lëndime.
Hapi 2. Ftohii
Hiqni rrobat e tyre, për të ndihmuar në uljen e temperaturës së trupit. Nëse dhoma ku ata janë në të është e nxehtë, hapni një dritare ose dyer për të marrë ajë të freskët nëpër dhomë.
Hapi 3. Prisni dhe shikoni
Kur konfiskimi ka mbaruar, ndihmoni fëmijën tuaj të pushojëme kokën të përkulur lehtë për të siguruar që rrugët e frymëmarrjes të jenë të hapura. Nëse simptomat e tyre vazhdojnë thirrni një mjek dhe merrni këshilla mjekësore

Rasti# 4 Foshnja juaj ka ndonjë djegie
Djegiet ka më shumë gjasa të ndodhin, pasi fëmijët e vegjël nuk janë gjithmonë të vetëdijshëm dhe filxhanët e çajit ose të kafesë mund të përfundojnë lehtësisht mbi një fëmijë, duke shkaktuar djegie të keqe. Çfarë duhet të bëni?
Hapi 1. Ftoheni djegien
Drejtoni pjesën e dëmtuar të foshnjës ose fëmijës tuaj nën ujë të ftohtë për të paktën dhjetë minuta. Ftohja e djegies do të zvogëlojë dhimbjen
Hapi 2. Mbështilleni atë
Sapo djegja është ftohur, mbulojeni atë, kjo ndihmon në parandalimin e infeksionit dhe mban lëkurën të pastër.
Hapi 3. Telefononi një ambulancë
Nëse kjo është serioze e mjaftueshme për një ambulancë apo jo, është gjithmonë e rëndësishme që një djeg të kontrollohet nga një mjek.

Burimi: Thesun
©gatuajshendetshem/a.c./