Qeni e ndjeu i pari tërmetin në Tajvan shikoni si vrapoi të paralajmëronte pronarët (Video)

212
0

Ka shumë teori rreth kafshëve që kanë aftësinë për të ndjerë tërmetet përpara se të ndodhin. Një video e postuar në platformën e mediave sociale X që supozohet se tregon një qen duke paralajmëruar banorët në një shtëpi përpara se tërmeti me magnitudë 7.2 të godiste Tajvanin tani është bërë virale, duke grumbulluar 3.9 milionë shikime brenda sekondave.

Në video shihet një qen brenda një shtëpie në Tajvan i ulur brenda një mobilie kur papritmas ndalon. Kafsha duket se po i paralajmëronte pronarët disa sekonda përpara se të fillonte lëkundja e fortë. Banorët e shtëpisë më pas mund të shihen duke dalë në dhomën e ndenjes dhe të shtrirë nën tavolina. Qeni gjithashtu kthehet në pozicionin e tij pasi ndërtesa vazhdon të dridhet dhe gjërat bien nga raftet.

“Qentë kanë qenë të njohur për zotërimin e aftësive të jashtëzakonshme shqisore, duke përfshirë zbulimin e ndryshimeve në mjedis si tërmetet, edhe para se njerëzit t’i perceptojnë ato. Dëgjimi i tyre i mprehtë dhe ndjeshmëria ndaj dridhjeve i lejojnë ata të marrin sinjale delikate që i paraprijnë aktivitetit sizmik. Është vërtet e jashtëzakonshme se si kafshët si qentë mund të shërbejnë si sisteme paralajmërimi të hershëm, duke ndihmuar potencialisht për të shpëtuar jetë duke paralajmëruar pronarët e tyre dhe duke u dhënë atyre kohë për të marrë masa paraprake,” tha në person.