Pfizer dhe Moderna: Ja cfare ndodh me kalimin e kohës tek personat e vaksinuar

2
0

Pfizer dhe Moderna thanë se mbrojtja nga vaksinat e tyre Covid-19 mund të zbehet me kalimin e kohës shkruan Financial Times, pasi rregullatori amerikan i barnave po përgatitet të marrë në konsideratë nëse do të miratojë një program përforcues. Pfizer paraqiti një studim i cili thoshte se efikasiteti i vaksinës zvogëlohet me kalimin e kohës në mënyrë natyrale, “pavarësisht nga varianti”, dhe jo si pasojë e Deltas që shmang goditjen e saj.

Pfizer paraqiti të dhëna që tregojnë se si mbrojtja e vaksinës ra gjashtë deri në tetë muaj pas dozës së dytë, duke u bërë gradualisht më pak efektive në intervale dy mujore. Efikasiteti i vaksinës ra rreth 6 përqind çdo dy muaj pas dozës së dytë, nga 96.2 përqind në javë pas vaksinimit të plotë në 83.7 përqind më shumë se katër muaj më vonë. Kompania citoi gjithashtu të dhëna izraelite që tregojnë se një goditje e tretë përforcuese riktheu mbrojtjen deri në 95 përqind kundër Covid-19.

Moderna ndau të dhëna gjithashtu duke treguar se mbrojtja e ofruar nga vaksina e saj zbehet me kalimin e kohës. “Rreziku i shtuar i infeksioneve të përparuara tek pjesëmarrësit të cilët u vaksinuan vitin e kaluar krahasuar me kohët e fundit ilustron ndikimin e dobësimit të imunitetit dhe mbështet nevojën për një përforcues për të ruajtur nivelet e larta të mbrojtjes”-tha Stéphane Bancel, shefi ekzekutiv i Moderna.

Komiteti këshillues i FDA do të takohet të Premten për të vendosur nëse do të rekomandojë që rregullatori të autorizojë një dozë përforcuese të goditjes BioNTech/Pfizer, dhe për cilat popullata. FDA tashmë ka nënshkruar doza përforcuese të vaksinave të ARNi të bëra nga Pfizer dhe Moderna për njerëzit me sistem imunitar të dobët. Dokumentet e publikuara nga FDA tregojnë se Pfizer u ka kërkuar rregullatorëve të miratojnë një shtytës përforcues gjashtë muaj pasi njerëzit marrin dozën e tyre të dytë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.