Von der Leyen: “70 përqind e BE do të imunizohet deri në verë”

261
0

Situata aktuale është e vështirë por për Ursula von der Leyen, presidente e komisionit të BE, qëllimi i imunizimit të 70 përqind të popullsisë evropiane në fillim të verës është i mundur dhe i arritshëm.

“Ne jemi akoma në një situatë shumë shqetësuese midis varianteve dhe valës së tretë. Unë mund ta kuptoj sa e vështirë dhe zhgënjyese është situata, sa vuajnë qytetarët tanë, por them se ne do ta gjykojmë krizën kur ta kapërcejmë atë.

Jam thellësisht i bindur se të gjithë do ta kuptojmë që qasja e duhur ishte të ishim së bashku si një Bashkim Evropian. “Presidenti tha në një intervistë për Repubblica.” Kur ne negociuam kontrata me kompani që kishin kërkesa nga e gjithë bota, ne ishim 450 milion evropianë. Asnjë vend i vetëm nuk do të kishte marrë një portofol kaq të gjerë vaksinash dhe sot ne shohim se sa e rëndësishme është të kesh një zgjedhje të gjerë, sepse gjithmonë mund të kesh probleme me një prodhues.

As nuk mund ta imagjinoj se çfarë do të kishte ndodhur nëse 4 ose 5 shtete anëtare do të kishin pasur vaksinat dhe të tjerët jo: do të kishte qenë shkatërruese për unitetin evropian dhe do të shkatërronte tregun e vetëm. Isshtë e vërtetë që po kalojmë situata shumë kritike, por të gjithë e kuptojmë se qasja më e mirë për të dalë prej tyre është të punojmë së bashku në nivelin evropian “.

“Në Evropë kemi imunizuar 7 milion njerëz me AstraZeneca me rezultate shumë të mira dhe kemi filluar të shohim që shkalla e vdekshmërisë së të moshuarve mbi 80 vjeç po bie pavarësisht përhapjes së infeksioneve. Ne kemi filluar të shohim efektin e vaksinës dhe ishte shumë e rëndësishme që EMA i kushtoi kohë për të analizuar tërësisht të gjitha të dhënat për të arritur në përfundimin se ato janë të sigurta dhe efektive.

Dhe për eksportimin e dozave në MB, von der Leyen thekson: “Në kontratën me AstraZeneca ajo pritet që kompania do t’i dorëzojë Bashkimit nga fabrikat evropiane dhe britanike, por deri më tani nuk kemi marrë ndonjë furnizim prej tyre pasi prodhimi evropian i AstraZeneca është larguar nga BE për në Mbretërinë e Bashkuar. “

” Ne dërguam sot një letër njoftimi zyrtar për AstraZeneca sepse ne duam të aktivizojmë një proces të strukturuar të zgjidhjes së mosmarrëveshjeve. Ka disa pika të hapura në lidhje me kontratat dhe mënyra më e mirë për t’i sqaruar ato është kjo, përgjigjet ai.

A do të nënshkruajë Evropa një kontratë të përbashkët me Sputnik? “Një vaksinë e mirë nuk ka kombësi, por duhet të jetë efektive dhe e sigurt për të kaluar provimin EMA. Mbaj mend që Sputnik është tani nën rishikim, por ende nuk ka kërkuar autorizim zyrtar. Pika e dytë themelore – dhe ne e shohim atë me AstraZeneca – është që një kompani duhet të jetë në gjendje të pajtohet me furnizimet dhe për momentin nuk kemi parë ndonjë provë të kapacitetit të prodhimit të Sputnik. Para autorizimit, EMA duhet gjithashtu të certifikojë vendet e prodhimit dhe cilësinë e tyre “.