OKB jep ‘alarmin e kuq’ për vitin 2024, ja cfare pritet te ndodhe kete vit..

81
0

Çdo rekord i madh global i klimës u thye vitin e kaluar dhe 2024 mund të jetë më keq, tha të martën Organizata Botërore Meteorologjike (WMO). Agjencia e OKB-së e motit tha në raportin e saj vjetor të gjendjes së klimës globale se temperaturat mesatare arritën nivelin më të lartë në 174 vitet e mbajtjes së rekordeve me një diferencë të qartë, duke arritur 1.45 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale.

Temperaturat e oqeanit arritën gjithashtu të dhënat më të larta në 65 vjet, me mbi 90% të deteve që kanë përjetuar kushte të valëve të të nxehtit gjatë vitit, tha ëMO, duke dëmtuar sistemet ushqimore.

“Komuniteti i WMO po i jep alarmin e kuq botës,” tha Sekretarja e Përgjithshme e WMO Celeste Saulo, e cila mori detyrën në janar. “Ajo që dëshmuam në vitin 2023, veçanërisht me ngrohtësinë e paparë të oqeanit, tërheqjen e akullnajave dhe humbjen e akullit të detit Antarktik, është shkak për shqetësim të veçantë”.

Ndryshimet klimatike, të nxitura nga djegia e lëndëve djegëse fosile, së bashku me shfaqjen e modelit natyror të klimës El Nino, e shtynë botën në një territor rekord në vitin 2023. Kreu i monitorimit të klimës në WMO, Omar Baddour, u tha gazetarëve se kishte një “probabilitet të lartë” që viti 2024 do të vendoste rekorde të reja të nxehtësisë, duke thënë se viti pas një El Nino ishte zakonisht më i ngrohtë.

Raporti i së martës tregoi një rënie të madhe në akullin e detit Antarktik, me nivelin e pikut të matur në 1 milion km2 nën rekordin e mëparshëm – një zonë afërsisht e barabartë me madhësinë e Egjiptit.

Kjo prirje, e kombinuar me ngrohjen e oqeanit që shkakton zgjerimin e ujit, ka kontribuar në një më shumë se dyfishim të shkallës së rritjes së nivelit të detit gjatë dekadës së fundit krahasuar me periudhën 1993-2002.

Nxehtësia e oqeanit u përqendrua në Atlantikun e Veriut me temperatura mesatare 3 gradë Celsius mbi mesataren në fund të vitit 2023, thuhet në raport. Temperaturat më të ngrohta të oqeanit ndikojnë në ekosistemet delikate detare dhe shumë lloje peshqish kanë ikur në veri nga kjo zonë duke kërkuar temperatura më të ftohta.