Nëse një grua ka këto 14 cilësi, nuk duhet ta lini t’iu ikë.

1357
0
Couple hugging along Seine River, Paris, France

Shkencëtarët nga e gjithë bota kanë shpenzuar shumë kohë duke u përpjekur për të kuptuar se cilat cilësi janë të nevojshme për të krijuar një marrëdhënie të lumtur dhe të qëndrueshme.

‘Indipendent’ ka krahasuar studimet e ndryshme dhe, bazuar në rezultatet e tyre, ka përpiluar një listë të 14 cilësive që sipas shkencës e bëjnë një grua perfekte.

1.Është më e zgjuar se ti

Laërence Whalley, professor i Universitetit të Aberdeenit, ka thënë se një grua inteligjente mund të mbrojë një njeri nga çmenduria. “Martohu një grua inteligjente” është këshilla e tij. Marrëdhënia do të stimulojë çdo ditë, do të mësoni nga ajo dhe nga ana tjetër do të shtyheni të njihni ma shumë, duke mbajtur mendjen tuaj në trajnim.

2.Është e sinqertë

Sipas hulumtimeve të ndryshme, për marrëdhëniet afatgjata, meshkujt preferojnë të kenë partnere të sinqerta në anën e tyre, të cilat nuk janë të gatshëm t’i mbështesin në ndonjë trillim, t’u japin arsye edhe kur janë të gabuara, vetëm për t’i kënaqur ata. Duke qenë i sinqertë i ndihmon tjetrit të rritet, duke mësuar nga gabimet e tyre.

3.Është pozitive

Negativiteti është toksik, i aftë për të infektuar një marrëdhënie dhe për t’iu bërë negative edhe ju. Për këtë arsye do të ishte më mirë të shmangnim personalitetet që kanë tendencë të jenë shumë pesimiste, për të parë gjithmonë gjysmën e qelqtë bosh. Sipas një studimi të psikologut Elaine Hatfield, ky negativitet mund të çojë në një rritje të shkallës së zemrës, parandalon tretjen dhe ul përqendrimin.

4.Mund të bësh kompromis me të

Dy njerëz të ndryshëm, dy koka të ndryshme. Të jesh gjithmonë në simbiozë me partnerin tuaj, të biesh gjithmonë dakord për gjithçka, është praktikisht e pamundur, kështu që është e rëndësishme të mos shtypni gjithmonë zgjedhjet tuaja, të jeni të vetëdijshëm për faktin se jeni dy dhe është e drejtë ta dëgjoni edhe tjetrin. Kjo konfirmohet nga një eksperiment i kryer nga psikologët e Universitetit të Kalifornisë, i cili analizoi sjelljet e 172 çifteve të martuara prej 11 vjetësh, duke arritur në një përfundim të thjeshtë: “Nëse marrëdhënia ka vështirësi, bëni sakrifica, bini në kompromis në mënyrë që ta çoni më tej atë”.

 

5.Qesh me shakatë e tua

Të bëni shaka së bashku, që kanë të njëjtin sens humori, është lidhja e jetës së një marrëdhënieje. Një studim i vitit 2006 nga psikologët në Ëestfield State University zbuloi se për burrat është më e rëndësishme sesa për gratë që të kenë një partner që qesh me shakatë e tij.

6.Flet me zemër të hapur

Një studim i Universitetit të Ëestminster sugjeron që njerëzit që flasin me zemër të hapur dhe ndajnë informacion personal me të tjerët konsiderohen veçanërisht tërheqës. Për autorët e studimit është një karakteristikë themelore, e aftë të kushtëzojë mënyrën në të cilën ne e gjykojmë fizikisht partnerin dhe mënyrën se si mund të ndihemi të tërhequr nga ajo.

7.Mbështet synimet tuaja dhe vazhdoni të sajat

Në librin e tij “Për shkak se burrat inteligjentë martohen me gra inteligjente”, Christine C. Ëhelan me statistikat në dorë, mohon se gratë e suksesshme, të arsimuara mirë dhe me të ardhura të larta, nuk martohen më rrallë se të tjerët. Përparësitë, të kujtuara në libër, janë të shumëfishta: kjo do t’ju motivojë ju, nuk do të varet nga ju dhe nuk do t’ju duhet të merrni konfirmimet tuaja për t’u ndier të kënaqur.

8.Ka një marrëdhënie të mirë me prindërit e saj

Thënia është e njohur: nëse doni të dini se si partneri juaj do të jetë në 30 vjet, shikoni prindërit e tij. Nëse doni të dini se si do t’ju trajtojë në 30 vjet, shihni se si ai i trajton prindërit e tij tani. Kjo është konfirmuar nga studimi i studiuesve në Universitetin e Alberta, i cili intervistoi 2970 njerëz të moshave të ndryshme, duke gjetur një korrelacion të qartë mes marrëdhënies me prindërit në adoleshencë dhe jetën e tyre të dashurisë. Kjo nuk do të thotë që një marrëdhënie negative me prindërit duhet të jetë gjithmonë e përsosur. Duke qenë në anën e partnerit që ka probleme në marrëdhëniet me prindërit, duke ndihmuar në zgjidhjen e problemeve të tij, mund të forcojë dhe thellojë një marrëdhënie.

9.Është e sjellshme

Psikologu John Gottmann, i Universitetit të Uashingtonit, 40 vjet më parë filloi një hulumtim mbi gratë e martuara, duke zbuluar se si mirësia dhe bujaria mund të garantojnë një marrëdhënie të gjatë dhe të lumtur. Thuaj “faleminderit” dhe “ju lutem”, mos ji i keq. Të gjitha këto favorizojnë një marrëdhënie më të relaksuar dhe të qëndrueshme.

10.Është e qetë gjatë zënkave dhe arrin t’iu qetësojë

Është e pamundur të mos zihesh, të mos përballesh në mënyrë të nxehtë, të mos pajtohesh. Përplasja nuk do të thotë se marrëdhënia juaj është në krizë, gjëja e rëndësishme është të jesh në gjendje t’i menaxhosh këto momente në një mënyrë të përshtatshme, pa i transformuar ato në pika të këputjes. Studiuesit në Universitetin e Kalifornisë Berkeley dhe Northëest University analizuan 80 çifte për 13 vjet dhe zbuluan se një marrëdhënie mund të zgjasë më shumë nëse gruaja është në gjendje të qetësohet gjatë grindjes dhe arrin të transferojë qetësinë tek partneri. Efekti nuk do të jetë i njëjtë nëse mashkulli është i pari që të qetësohet.

Couple hugging along Seine River, Paris, France

11.Bën gjëra të çmendura me ju

Një studim i Universitetit të Miçiganit analizoi 4864 njerëz të martuar dhe tregoi se çiftet e lumtura janë ata që pijnë alkool së bashku. Qartë, studimi nuk është një ftesë për të ekzagjeruar me alkoolin, as nuk sugjeron që alkoolistët janë çifte të lumtur. Çështja është një tjetër: bashkëpunimi.

12.Ajo ka një jetë të sajën

Bashkëpunimi është i rëndësishëm, por po aq e rëndësishme është të kesh hapësirat e tua. Jeta e çiftit duhet të bashkëjetoj së bashku me atë të individit. Kjo u tregua nga një studim i Universitetit të Michigans: “Kur partnerët kanë miqtë e tyre, interesi i tyre, kur mund të përcaktojnë veten pavarësisht nga marrëdhënia e tyre, i bën ata të lumtur dhe më pak të mërzitur”.

13.Pranon gabimet tuaja

Psikologu Terry Orbuch, në kolonën e tij në HuffPost, shpjegoi se një partner që gjithmonë duhet të qeshë – për mënyrën e veshjes, për prerjen e flokëve, për qëndrimin e shmangshëm – lidhje të tilla janë të destinuara të jenë toksike dhe jo të zgjasin shumë.

14.Nuk mban inat

Një studim i studiuesve të Luther Collere në Universitetin na tregon se njerëzit që mund të falin jetojnë më gjatë dhe kanë marrëdhënie të shëndosha. Gjëja më e rëndësishme është të jesh e vetëdijshme se përsosmëria nuk është në të dyja anët, të dyja do të jenë të gabuara dhe kur është radha jote të jetë viktimë e një gabimi, mbani mend kur është radha juaj dhe falni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.