Muja, alligatori më i vjetër në botë

351
0

Alligatori më i vjetër në botë jeton në kopshtin zoologjik të Beogradit. Muja, e cila së fundmi festoi ditëlindjen e saj, ka qenë prej kohësh një atraksion ndërkombëtar. Shumë herë mediat janë marrë me këtë kafshë të lashtë që ka parë të gjitha ngjyrat në jetën e saj të gjatë. Se sa vjeç është Muja është në të vërtetë një mister për të gjithë.

Nëse informacioni në shtypin ditor të kohës besohet, duhet të raportohet se, më 10 gusht 1937, Vreme e Beogradit njoftoi mbërritjen në kopshtin zoologjik të një këlyshi aligator dy-vjeçar Misisipi. Por në foton e postuar në atë kohë dukej shumë më e madhe. Sipas vlerësimit të disa ekspertëve, ai tashmë mund të ishte rreth 10 vjeç.

Kopshti Zoologjik i Beogradit u shkatërrua pothuajse plotësisht në 1941 dhe 1944, së pari nga nazistët, pastaj nga bombardimet e Aleatëve. Pothuajse të gjitha kafshët u shuan. Pastaj erdhën dekadat e neglizhencës nën administratën Komuniste, pastaj vitet e krizës ekonomike dhe më në fund, në 1999, bombardimet e reja gjatë luftës në Kosovë. Muja i mbijetoi gjithë kësaj dhe gjithashtu amputimit të pjesës së djathtë të tij të djathtë në 2012 për shkak të gangrenës.

Përkundër të gjitha këtyre peripecive, Muja është ende atje dhe një nga historitë e tij të botuar së fundmi në profilin Tik Tok të kopshtit zoologjik ka hasur në një sukses të madh dhe dhjetëra mijëra shikime: “Ai na befasoi edhe ne”, thotë Christian Ovari, biolog i kopshtit zoologjik, “duhet të pranoj që për një gjysh të vjetër që lahet nga dielli dhe nuk është më aq aktiv, arritja e këtij numri shikimesh është një arritje për t’u patur zili dhe ne jemi krenar për të.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.