Me kamion për në Angli, shqiptarët gjejnë një mënyrë tjetër për të kaluar kufirin

637
0

Prej vitesh shqiptarët kanë tentuar të ikin me kamion drejt Britanisë së Madhe, që tashmë për shumë të rinj është bërë si “ëndrra amerikane”.

Por ndërsa më parë zgjidhnin të iknin nga Franca, tashmë kanë gjetur një rrugë tjetër përmes Gjermanisë.

Kështu mediat e huaja kanë shkruar sot se shumë të rinj po përpiqen të shkojnë nga Cuxhaveni i Gjermnaisë, për në Britani të Madhe, si udhëtarë ilegalë pa bileta përmes kamioneve te mallrave.

Mediat shkruajnë se pjesa më e madhe e tyre janë shqiptarë që kalojnë edhe pse nëpër porte janë rritur masat e sigurisë.

Gjashtë herë në javë, një trajekt mallrash udhëton nga Cuxhaveni për në Immingham të Anglisë. Pothuajse çdo herë ndonjë pasagjer ilegal përpiqet të futet në bord pa ndonjë dokument hyrjeje. Kryesisht bëhet fjalë për shqiptarët që në Gjermani kanë ardhur si turistë. Qëllimi i tyre është një jetë në Britani të Madhe, ku tashmë një pjesë e familjes së tyre janë stabilizuar.

Jörg Ristoë i Policisë Federale në Hanover ka treguar:

Gjithçka filloi në vitin 2015. Që atëherë, Cuxhaven është bërë gjithnjë e më shumë një qendër për udhëtarët ilegalë. Gjithashtu janë prekur edhe portet e tjera të Gjermanisë Veriore, megjithëse në një masë shumë më të vogël. Në vitin 2015, Policia Federale regjistroi 30 ndërhyrës në zonën e vlerësuar si të sigurt të portit në Cuxhaven. Këtë vit, Policia Federale numëroi 222 persona deri në fund të muajit gusht. Ata po kërkojnë çdo mundësi për të hyrë në bord. Njëra nga to është edhe fshehja në ndonjë kamion që futet në trajekt. Në rast se kapen ata tentojnë përsëri pas disa kohësh. Kjo pasi ata nuk mund të akuzohen me pasoja juridike penale, vetëm pse duan të largohen nga vendi. Mund t’ju bëhet vërejtje por ata nuk tremben.”

Shqiptarët ndërmarrin rreziqe të mëdha që u rrezikojnë edhe jetën. Sipas zëdhënësit të policisë Ulf Ëundrack ka pasur raste kur shqiptarët kanë tentuar të kalojnë kufirin ujor me dyshek të mbushur me ajër.

Operatorët e portit në Cuxhaven tashmë kanë rritur masat e tyre të sigurisë: Janë rregulluar gardhe të përforcuara, forca gjithnjë e më të shtuara të sigurisë dhe janë instaluar video kamera. Përveç kësaj, një grup pune është krijuar së bashku me përfaqësuesit e Policisë Federale, Tokësore dhe të Mbrojtjes së Ujërave. Në këtë mënyrë pra, janë parandaluar shumë kalime të paligjshme kufitare.

Megjithatë, nëse udhëtarët e paligjshëm arrijnë të hipin në një anije, udhëtimi i tyre zakonisht përfundon në Portin e Imminghamit.