Mbi 40 gradë, del harta, ja si do të na “pushtojë” i nxehti afrikan duke filluar nga nesër

645
0

Masat e ngrohta të rrymave ajrore që po vijne nga Afrika në Mesdheun Qendror e Lindor por edhe ne Europën Veriore,  do të rezultojnë në mbizotërimin e temperaturave shumë të larta të paktën deri të Dielën, 27 qershor.

Ndërkohë mediat greke kanë publikuar edhe hartën e të nxehtit afrikan që është përhapur nëpër Evropë. E prekur nga këto rryma të nxehta është edhe Shqipëria, ndërsa shtrihen deri në vendet Skandinave por edhe në Rusi.

Në disa vende, kushtet e nxehtësisë do të mbizotërojnë, ndërsa, për shkak të erërave të dobëta, temperaturat do të shkojnë tepër të larta.

Sipas të dhënave të parashikimit të Observatorit Kombëtar të temperaturat maksimale pritet të arrijnë 38-39 gradë, ndërsa lokalisht mund të arrijë mbi 40 gradë Celsius.

Përveç temperaturave shumë të larta, stuhi dhe breshër lokal nuk do të mungojnë pasditeve.

Theksohet se, për shkak të temperaturave të larta të pritshme, duhet të respektohen masat e nevojshme paraprake, veçanërisht nga ata që kanë probleme shëndetësore, të tilla si pirja e sasive adekuate të ujit, shmangia e alkoolit, vaktet e rënda dhe ushtrimet e forta, mbajtja e qetësisë, dushe e rregullta dhe komunikimi i shpeshtë me të moshuarit që jetojnë vetëm.