Majlinda Bregu: Është momenti duhur për Ballkanin Perëndimor

509
0

“Ky është momenti i përshtatshem që Ballkani Perëndimor të tregojë pikat e forta dhe pronësinë e tij mbi të ardhmen e BE-së të rajonit. Ne duhet të adresojmë mangësitë e Zonës Ekonomike Rajonale dhe ta rregullojmë atë për t’iu përshtatur realiteteve tona – të përfshijmë dimensionin shoqëror në qëllimet e tij, të sigurojmë lëvizjen e lirë të qytetarëve në të gjithë rajonin dhe të veprojmë shpejt për të ndalur ikjen e trurit “, tha Majlinda Bregu, Sekretare e Përgjithshme e Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RÇ) në takimin joformal me Ministrat e Punëve të Jashtme të Ballkanit Perëndimor të organizuar sot nga RÇ në New York.

“Ne në RÇ mezi presim inkurajimin e ardhur nga Bashkimi Evropian dhe presim që negociatat e pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë të hapen këtë vit. Nga ana tjetër, rajoni duhet të tregojë përkushtimin e tij në rrugën evropiane dhe të demonstrojë vullnet politik në zgjidhjen e çështjeve dypalësh në pritje, të cilat prekin të gjithë rajonin duke krijuar një imazh të pafavorshëm të Ballkanit Perëndimor. ”

Pjesëmarrësit e takimit u shprehen të kënaqur për arritjet e bëra në bashkëpunimin rajonal deri më tani, duke nënvizuar rëndësinë e forcimit të tij të mëtutjeshëm për detyrat specifike përpara rajonit. Ata gjithashtu theksuan rëndësinë e hapjes së negociatave të pranimit në BE me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, duke përsëritur se do të ishte e rëndësishme jo vetëm për ta, por edhe për rajonin në tërësi. Në takim u diskutua edhe për vazhdimin e dialogut Beograd-Prishtinë, me mbështetjen e plotë të rajonit për një marrëveshje që do të çonte në normalizimin e marrëdhënieve të tyre të ndërsjella.

Maciej Popoëski, Zëvendës Drejtori i Përgjithshëm në DG të KE për Politikën e Fqinjësisë Evropiane dhe Negociatat e Zgjerimit, dhe Genoveva Ruiz Calavera, Drejtori i DG NEAR për Ballkanin Perëndimor, gjithashtu morën pjesë në takimin me partnerët nga Ballkani Perëndimor. Ata përsëritën qëndrimin e DG NEAR që së shpejti hapja e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut do të ishte në interesin më të mirë të gjithë Evropës pasi nuk do të ketë një Evropë të qëndrueshme dhe të sigurt pa integrimin e të gjithë Ballkanit.

Takimi u organizua prane Asamblesë së 74-të të Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara dhe kjo mbledhje joformale do të pasohet nga një takim joformal i pjesëmarrësve të Procesit të Bashkëpunimit të Evropës Juglindore (SEECP) një ditë më vonë, i kryesuar nga Kosova *, Kryetari aktual i SEECP-së Zyrë.

Ekipi i RÇ i kryesuar nga Sekretarja e Përgjithshme Bregu gjatë kësaj vizite zyrtare në SHBA ka pasur një seri konsultimesh politike me zyrtarë të Departamentit të Shtetit, përfaqësues të Bankës Botërore dhe do të vazhdojë me takimet me Programin e Kombeve të Bashkuara për Zhvillim dhe zyrtarë nga Jugu Evropa Lindore. /web.rtsh