Lista/ Keto jane pasaportat më të fuqishme në botë për vitin 2022. Ja ku renditet Shqiperia

5
0

Tre pasaporta aziatike kryesojnë listën e pasaportave më të mira në botë, të cilat u ofrojnë mbajtësve të tyre liri më të madhe të udhëtimit se ato të çdo vendi tjetër. Në raportin më të ri  tremujor të publikuar nga firma këshilluese globale e qytetarisë dhe qëndrimit me qendër në Londër, Henley & Partners, bëhet fjalë për Japoninë, Singaporin dhe Korenë e Jugut.

Japonia u ofron qytetarëve të saj akses pa viza ose viza sipas kërkesës në një rekord prej 193 destinacionesh në mbarë botën, krahasuar me 192 të dy të tjerëve Singaporit dhe Koresë e Jugut.

Por për shkak të masave të kujdesshme të Azisë ndaj Covid-19 do të thotë se ata qytetarë kanë më pak gjasa që aktualisht ta përdorin atë liri udhëtimi sesa njerëzit në Evropë ose në Amerikë.

Kërkesa ndërkombëtare e pasagjerëve për udhëtime ajrore në rajonin Azi-Paqësor është ende më pak se një e pesta e niveleve para Covid-it, sipas statistikave më të fundit nga Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA).

Për krahasim, thotë raporti i Henley Passport Index, tregjet në Evropë dhe Amerikën e Veriut janë rikuperuar në rreth 60% të niveleve të tyre të mëparshme të lëvizshmërisë së udhëtimit.

Nën tre vendet e para aziatike, një numër i madh vendesh evropiane qëndrojnë pranë majës së renditjes. Gjermania dhe Spanja janë të lidhura në 190 destinacione, të ndjekura nga Finlanda, Italia dhe Luksemburgu me 189.

Më pas janë Austria, Danimarka, Holanda dhe Suedia të gjitha në vendin e pestë, ndërsa Franca, Irlanda, Portugalia dhe Mbretëria e Bashkuar janë në vendin e 6-të.

Zelanda e Re dhe Shtetet e Bashkuara shfaqen në vendin e shtatë, krahas Belgjikës, Norvegjisë dhe Zvicrës.

Shtetasit afganë ulen sërish në fund të indeksit dhe mund të hyjnë në vetëm 27 vende pa kërkuar vizë paraprakisht.

Megjithatë, ndërsa kufizimet e udhëtimit lehtësohen, ka shenja shpresëdhënëse se pasaportat e rangut më të ulët kanë filluar të rikuperojnë fuqinë.

Mbajtësit e pasaportave indiane tani kanë liri të ngjashme udhëtimi me atë që gëzonin para pandemisë, thotë raporti, me akses të pakufizuar në 57 destinacione në mbarë botën (krahasuar vetëm 23 destinacione në 2020).

Për shkak të pushtimit të Ukrainës, mbajtësit e pasaportave ruse janë më të shkëputur nga pjesa tjetër e botës se kurrë më parë.

Indeksi nuk merr parasysh kufizimet e përkohshme ose mbylljet e hapësirës ajrore, kështu që ndërsa pasaporta ruse aktualisht është në vendin e 50-të në indeks, me një rezultat pa viza ose pa viza në mbërritje prej 119, realiteti është se qytetarët rusë janë efektivisht të ndaluara për të hyrë në shumë prej atyre destinacioneve.

Nderkohe vendi yne Shqiperia renditet ne vend te 53 me 115 destinacione ndersa Kosova ne vend te 104 me vetem 41 destinacione

Pasaportat më të mira për muajin korrik 2022 janë:

1. Japoni (193 destinacione)

2. Singapor, Koreja e Jugut (192 destinacione)

3. Gjermani, Spanjë (190 destinacione)

4. Finlandë, Itali, Luksemburg (189 destinacione)

5. Austri, Danimarkë, Holandë, Suedi (188 destinacione)

6. Francë, Irlandë, Portugali, Mbretëria e Bashkuar (187 destinacione)

7. Belgjikë, Zelanda e Re, Norvegjia, Zvicra, Shtetet e Bashkuara (186 destinacione)

8. Australi, Kanada, Republika Çeke, Greqi, Maltë (185 destinacione)

9. Hungaria (183 destinacione)

10. Lituani, Poloni, Sllovaki (182 destinacione)

Pasaportat më të këqija për muajin korrik 2022

Disa vende në mbarë botën kanë akses pa viza ose viza në momentin e mbërritjes në 40 ose më pak vende. Kjo perfshin:

105. Koreja e Veriut (40 destinacione)

106. Nepal, territori palestinez (38 destinacione)

107. Somali (35 destinacione)

108. Jemeni (34 destinacione)

109. Pakistan (32 destinacione)

110. Siri (30 destinacione)

111. Irak (29 destinacione)

112. Afganistan (27 destinacione)

Indeksi i pasaportave Henley rendit 199 pasaporta sipas numrit të destinacioneve që zotëruesit e tyre mund të kenë akses pa vizë paraprake. Ai përditësohet në kohë reale gjatë gjithë vitit, kur dhe kur hyjnë në fuqi ndryshimet e politikës së vizave.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.