LAJM I FUNDIT/ BE merr vendimin e rendesishem për fluturimet me avionë

1176
0

BE pritet të njoftojë se linjat ajrore nuk do të duhet të lënë bosh ndenjësen e mesit në avionë, por pasagjerët do të duhet të vendosin maska kur të ngjiten në bord dhe nëpër aeroporte, pasi të rinisin udhëtimet.

Rekomandimet jo të detyrueshme janë pjesë e një pakete propozimesh për të shpëtuar industrinë e turizmit, e cila në periudha normale përfaqëson rreth 10% të prodhimit ekonomik të BE-së dhe punëson pothuajse 12% të fuqisë punëtore të vendeve të bllokut.

Sipas një dokumenti të Komisionit Evropian, ekzekutivi do të propozojë kuponë për fluturime të anuluara ose për pushime që të qëndrojnë të vlefshme për të paktën një vit me mbrojtje kundër falimentimeve, kështu që njerëzit do t’i pranojnë ato në vend që të kërkojnë rimbursime të plota nga linjat ajrore dhe firmat e udhëtimit.

Komisioni do të thotë që linjat ajrore duhet të kufizojnë rreziqet e kontaminimit, të cilat mund të arrihen me hapa të tillë si përdorimi i filtrave të ajrit të gradës spitalore në avionët, duke përdorur pajisje personale mbrojtëse dhe duke kufizuar lëvizjet e pasagjerëve.

“Autorizimi i përdorimit të vendeve bosh, për të rritur distancën fizike në avionë, nuk është i rekomandueshëm,” thuhet në dokumentin e Komisionit, i cili u pa nga Reuters para publikimit zyrtar të mërkurën.

Kontrolli, dorëzimi dhe tërheqja e bagazheve duhet të riorganizohet për të shmangur turmat.

Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA), e cila vlerësoi se kriza mund të kushtojë linjave ajrore në total 314 miliardë dollarë, ka këshilluar kompanitë që të kontrollojnë temperaturën e pasagjerëve, të mbledhin detaje personale për çdo gjurmë kontakti dhe të pastrojnë dhe dezinfektojnë terminalet dhe pajisjet.

Ajo rekomandoi që në fytyra të vendosen maska gjatë fluturimeve, por jo bllokimi i sediljeve të mesme.

Disa linja ajrore amerikane kanë zbatuar tashmë masa distancuese, disa duke bllokuar vendet në mes

Ekzekutivi i BE nuk pranoi të pezullojë ligjin, që u jep udhëtarëve të drejtën e një rimbursimi të plotë të parave, nëse fluturimi është anuluar.

Por tha se kompanitë duhet t’i bëjnë kuponat me më shumë përfitime për pasagjerët, duke u dhënë atyre një periudhë më të gjatë vlefshmërie, duke u ofruar kushte të njëjta me rezervimin që kishin bërë që në fillim ose ndoshta edhe duke u dhënë atyre një vlerë më të lartë.

Kuponë të tillë duhet të jenë gjithashtu të transferueshëm dhe automatikisht të rimbursueshëm nëse nuk shlyeshin pas një viti, pritet që Komisioni të thotë.

UDHETIMET ME TREN

Për transportin me tren, ekzekutivi i BE do të thotë që distancimi shoqëror duhet të zbatohet sipas kapacitetit të trenit. Duhet të kërkohet maskë në trena dhe në stacione, duhet të mos nxitet udhëtimi në periudha piku, dyert duhet të hapen automatikisht dhe xheli i dezinfektimit duhet të jetë në dispozicion.

Rregulla të ngjashme do të zbatohen për transportet e tjera publike dhe anijet e lundrimit. Komisioni do të thotë që numri i pasagjerëve në lundrim duhet të zvogëlohet dhe anijet duhet të kenë dhoma në dispozicion për karantinë nëse është e nevojshme.

Udhëzimet, të cilat nuk specifikojnë një datë për të rifilluar udhëtimin, nuk janë ligjërisht të detyrueshme. Varet nga vendet anëtare që t’i ndjekin ato ose jo.

Agjensia Evropiane e Sigurisë së Aviacionit dhe Qendra Evropiane e Kontrollit të Sëmundjeve do të publikojnë protokollet e mëtejshme të sigurisë për linjat ajrore në javët e ardhshme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.