Ky vend ka shumë punë por mungojne punëtorët

1458
0

Një numër rekord imigrantësh po shkojne në Suedi, por kjo nuk ka zgjidhur një nga problemet më të mëdha, mungesën e punëtorëve të kualifikuar, thuhet ne raportin e Niklas Magnusson dhe Hanna Hoikkala. Punët e lira të paplotësuara janë rritur 41 për qind gjatë dy viteve të fundit, dhe sektorë të tillë si ndërtimi dhe edukimi po kërkojnë për punonjësit. Edhe në një vend me më shumë se 10 milionë njerëz, në një anketë të kohëve të fundit, 75 përqind e kompanive thanë se kishin vështirësi në gjetjen e punonjesve. Bizneset që përpiqen të tërheqin punëtorët mund të rrisin ofertat e tyre të pagave, të cilat do të ishin një lajm i mirë për bankierët qendrorë. Riksbank shpreson se rritja e pagave do të nxisë inflacionin.

Bumi ekonomik në Suedi po kalon në një armik të njohur: mungesa e punëtorëve të kualifikuar.

Edhe pas një hyrjeje rekord të emigrantëve gjatë tre viteve të fundit, që rriti popullsinë e vendit nordik në mbi 10 milionë, bizneset po kalojne një kohë gjithnje e më të vështirë për gjetjen e punëtorëve.

Numri i vendeve të lira të punës për person që kërkojnë punë është më i larti që nga viti 2000 dhe jo më pak se 12 nga 15 sektorët e punës po përjetojnë një mungesë të punës, sipas Shërbimit Publik të Punësimit.

Kufizimet tregojnë qartë në numrin në rritje të vendeve të lira të paplotësuara. Ato u rritën në rreth 78,000 në gusht, 9 për qind më shumë se një vit më parë.

Konfederata e ndërmarrjes Suedeze, e cila përfaqëson 60,000 kompani, thotë se mungesa e punës e vë zgjerimin në rrezik. Një studim i qershorit nga grupi zbuloi se më shumë se 75 përqind e kompanive që kërkojnë punëtorë kanë pasur vështirësi në gjetjen e rekrutëve.

“Mungesa e fuqisë punëtore aktualisht është shumë e madhe dhe në shumë fusha po bëhet akute,” tha Torbjorn Halldin, një ekonomist në grup. Suedia rrezikon të humbasë më tej tani që pjesa tjetër e Evropës po sheh një ngritje, tha ai.

Ka mijëra vende të lira në sektorë të tillë si ndërtimi dhe arsimi.

Kompanitë e prekura përfshijnë kompanitë e ndërtimit si Skanska AB dhe konsulentët inxhinierikë si Sweco AB dhe AF AB, të cilat të gjithë po përballen me konkurrencë të fortë për njerëzit.

Shefi ekzekutiv i Sweco, Tomas Carlsson, i cili planifikon të punësojë 1,000 vetë në Suedi këtë vit, tha në një email se nuk sheh ndonjë tregues se mungesa e punëtoreve do te eliminohet me kalimin e kohes, ndërsa AF pret që problemi të përkeqësohet në vitet e ardhshme.

Bravida AB, një ndërmarrje ndërtimi dhe shërbimi, duhet të punësojë më shumë se 500 punonjës në vit, për të arritur objektivin e saj prej 5 përqind të rritjes organike. Ndërsa Bravida ka plotësuar nevojat e saj të rekrutimit, përpjekja ka për qëllim të provojë “mënyra të reja për të gjetur punë të reja, si në nivel ndërkombëtar dhe kombëtar”, tha në një intervistë më 26 shtator, CEO Mattias Johansson. Mungesa e punës është duke vonuar disa projekte në industri.

“Gjithkush dëshiron që qeveria të edukojë njerëz më të trajnuar për sektorin tuaj, por unë nuk mendoj se është e mundur në këtë moment, sepse nuk ka asnjë”, tha Johansson. Në industrinë e ndërtimit, cilësia dhe siguria mund të vuajnë nëse janë punësuar punëtorë të cilët nuk kanë aftësi të përshtatshme, tha ai.

Ekonomia po lulëzon me rritjen që shënon 3 përqind këtë vit për një vit të tretë, përpara se të ngadalësohet në rreth 2.5 përqind vitin e ardhshëm, sipas vlerësimeve të qeverisë.

Por mungesa e punës mund të jetë gjithashtu një lajm i mirë për bankën qendrore Riksbank, e cila numëron rritje të shpejtë të pagave duke rritur inflacionin. Rritja e pagave ka qenë e ngadalte në Suedi gjatë viteve të fundit, duke mbajtur nën 3 për qind që nga viti 2012, sipas Institutit Kombëtar të Kërkimeve Ekonomike.

Koha e duhur për të shkuar në Stokholm?