Kur behet nderrimi i orës: këtë vit do të jetë në një datë të vecante, do të ndodhë në..

4746
0

Koha legale rikthehet në një natë të caktuar, diten e fundit te muajit, midis të shtunës 30 dhe të dielës 31 mars 2024. Nderrimi do t’ju lejojë të shijoni një orë më shumë dritë në mbrëmje. Prandaj do të flini një orë më pak, por perëndimi i diellit do të vonohet me 60 minuta.

Baza e këtij rregulli, i cili përveç Shqiperisë përfshin edhe pothuajse të gjitha vendet e tjera evropiane me disa përjashtime, është kursimi i energjisë. Pra, ja kur pritet dhe çfarë ndryshon kalimi në kohën e verës.

Ashtu si çdo vit, kalimi në orën verore do të bëhet gjatë fundjavës së fundit të muajit mars. Natën ndërmjet të shtunës 30 dhe të dielës 31 mars 2024 do të jetë e nevojshme të lëvizni orën një orë përpara. Kalimi nga ora diellore – në fuqi nga e diela 27 tetor 2023 – në orën verore do të bëhet në orën 2 të mëngjesit të së shtunës, 30 mars 2024.

Kjo ore do të jetë në fuqi deri në natën ndërmjet të shtunës 26 dhe të dielës 27 tetor 2024, kur do të bëhet kalimi në orën diellore, e cila përveç një ore shtesë gjumi do t’ju lejojë të shijoni edhe 60 minuta dritë në mëngjes .