Këto janë 9 misteret e Shtëpisë së Bardhë… vetëm presidentët i dinë

583
0

Shtëpia e Bardhë është një nga ndërtesat më të famshme në botë.

Ashtu si çdo ndërtesë me një histori prej disa shekujsh, pas fasadave të saj ka mjaftë të fshehta dhe shumë mistere. Sot po ju sjellim 9 sekretet e Shtëpisë së Bardhë që vetëm presidentët i dinë.

Kopshti i fëmijëve – Kopshti i fëmijëve u themelua në vitin 1968 dhe ishte një dhuratë lamtumire e presidentit Lyndon B. Johnson dhe gruas së tij deri në fund të mandatit presidencial.

Ushqimi dhe pijet – Presidenti është i kufizuar në zgjedhjen e pijeve. Për shembull, në Shtëpinë e Bardhë të gjitha verërat që shërbehen duhet të bëhen vetëm nga amerikanët.

Një qytet në bodrum – Për të bërë pazar dhe për të vizituar dentistin për anëtarët e familjes presidenciale mjafton të zbresësh në bodrum. Atje, në pjesën veriore të ndërtesës janë të vendosura tenda, bowling, zyra dentare dhe bukë mes shërbimeve të tjera.

Hyrja sekrete në Shtëpinë e Bardhë – Kalimet nëntokësore midis Thesarit dhe Departamentit u shfaqën në vitet e 20-ta me qëllim të mbrojtjes së zyrtarëve në rast të një sulmi të armatosur. Në ditët e sotme nuk dihet nëse përdoret një pasazh i fshehtë, por hyrja e tij gjendet gjithnjë 24 orë në ditë nën kamerat e vëzhgimit dhe mbrohet me pengesë.

Teknologjitë e vjetra – Deri kohët e fundit teknologjitë e vjetra të Shtëpisë së Bardhë janë përdorur, duke filluar me organizatën për menaxhim dhe duke përfunduar me ruajtjen e dokumenteve të rëndësishme. Interneti i ngadalshëm pa lidhje Wi-Fi, printer bardhë e zi, disqe floppy dhe telefona celularë të vjetër shpesh ishin arsyet për vonesën në administratën presidenciale.

Përbërja unike e foltores – Kjo përbërje unike përdoret vetëm për fjalimin e presidentit dhe në radhë të parë garanton sigurinë e saj me materiale antiplumb, për shkak të formës së saj të pazakontë dhe staturës së lartë. Para çdo raporti, ligjërata duhet të kalojë përmes një verifikimi të kujdesshëm dhe emblema e veçantë e presidentit është e varur në të.

Takimi i dhomës së qeverisë amerikane – Vetëm presidenti ka të drejtë të mbajë takime në këtë dhomë. Kjo e drejtë simbolizohet grafikisht në karrigen presidenciale, e cila është më e lartë se të tjerat për 5 centimetra. Përveç kësaj, nën tryezë është një buton presidencial, të cilin e marrin si kalim i një rasti bërthamor. Në fakt ky buton është për të thirrur kamerierin zyrtar të presidentit.

Festimet – Përveç festimeve luksoze të dasmave, ngjarje të jashtëzakonshme mbahen në Shtëpinë e Bardhë. Më 1835, Presidenti Andrew Johnson organizoi një parti djathi ku morën pjesë më shumë se 10,000 mysafirë.

Adresë sekrete postare – Për shkak të numrit të madh të referencave dhe niveleve të larta të sigurisë, presidenti e ka të vështirë të marrë email personal. Prandaj, për të marrë shërbimin e postës, presidenti i jep kodit të tij postar, të cilin ai mund t’u japë njerëzve të afërt. e.r./dita