Italia në krizë për punëtorë, ministrja: Një milion vende pune që nuk mund t’i plotësojmë dot

150
0

Ministrja e Punës e Italisë, Marina Elvira Calderone duke folur gjatë Forumit ‘Confcommercio’ dha alarmin për situatën në dukje kontradiktore që ka mbërthyer tregun e punës në Itali.

Ai tha se vendi po përballet me një mungesë të madhe të fuqisë punëtore dhe se mungojnë gjithsej një milion punëtorë në disa sektorë ekonomikë, shkruajnë mediat italiane. 

“Sot, ndoshta kemi një milion vende pune që nuk jemi në gjendje t’i mbulojmë, ndërkohë që kemi shumë. njerëz që janë jashtë qarkut të punës dhe për rrjedhojë nga angazhimi aktiv i botës së punës. E shikoj me interes një sezon protagonizmi të organeve të ndërmjetme shoqërore të shtetit, besoj se i detyrohet një protagonizmi të fortë të shoqatave të punëdhënësve të shoqatave sindikaliste që kanë detyrën e rëndësishme të mbikëqyrin pazaret e mira. 

Një paradoks i vërtetë, duke qenë se ka më shumë se dy milionë të papunë në vend, dhe ka një normë rekord të papunësisë tek të rinjtë, e dëshmuar në 224%, përveç dy milionë të rinjve NEET, fëmijë që nuk studiojnë, nuk stërviten dhe nuk punojnë, dhe një normë punësimi të femrave deri në 13 pikë nën mesataren e BE-së”, tha ajo. 

Sipas Anketës së Profesioneve të Sistemit ‘Excelsior’, të krijuar nga ‘Unioncamere’ dhe ‘Anpal’, shifrat më të kërkuara dhe në të njëjtën kohë më të vështira për t’u gjetur, janë ato teknike dhe shumë të specializuara, duke filluar nga teknikët në fushën e shëndetësisë, inxhinierë dhe analistë, punëtorë të specializuar, si farkëtarë dhe saldatorë, por edhe punëtorë në turizëm dhe shërbime personale.