Italia merr vendimin e fundit, ndryshon ligji per miemrat qe do te marrin femijët

197
0

Si në mjaft vende, fëmijët italianë mbanin zakonisht mbiemrin e babait. Nga sot nuk do të jetë më kështu.

Për Gjykatën Kushtetuese, në fakt ky rregull është “diskriminues dhe i dëmshëm për identitetin e fëmijës”. Prandaj, rregulli i ri bëhet në mënyrë që fëmija të marrë mbiemrin e të dy prindërve sipas radhës së rënë dakord prej tyre. Veçohet rasti kur ata vendosin, me marrëveshje të përbashkët, t’i vendosin vetëm mbiemrin e njërit prej të dyve.

Në mungesë të marrëveshjes për rendin e caktimit të mbiemrit të të dy prindërve, ndërhyrja e gjyqtarit në përputhje me dispozitat e sistemit ligjor mbetet e paprekur. Gjykatësit e kishin vendosur në të kaluarën se sistemi i mbiemrave atëror për fëmijët është një “trashëgimi e konceptimit patriarkal”.

U vendos se, “Pa legjitimiteti kushtetues i të gjitha rregullave që parashikojnë atribuimin automatik të mbiemrit të babait, duke iu referuar fëmijëve të lindur në martesë, jashtë martese dhe fëmijëve të birësuar”.

Është gjithashtu e dukshme, në këtë pikë, se, siç shkruan vetë Këshilli, do të jetë “detyrë e ligjvënësit të rregullojë të gjitha aspektet që lidhen me vendimin e marrë”. Më pas gjyqtarët shpjegojnë se “në vazhdën e parimit të barazisë dhe në interes të fëmijës, të dy prindërit duhet të jenë në gjendje të ndajnë zgjedhjen e mbiemrit të tij, i cili është një element themelor i identitetit personal”.

Në pritje të depozitimit të dënimit, Zyra e Komunikimit dhe Shtypit të Gjykatës Kushtetuese njofton se dispozitat e kontestuara janë shpallur të paligjshme në ndryshim nga nenet 2, 3 dhe 117, paragrafi i parë i Kushtetutës, ky i fundit në lidhje me nenet 8 dhe 14 të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.