Itali/ Rregullat e dekretit të ri, gjithcka qe duhet te dini

1018
0

Nga kthimi në shkollë në prani kudo deri në klasën e gjashtë deri në ndalimin e vizitës së miqve në rajonet në zonën e kuqe, me përjashtim të fundjavës së Pashkëve. Italia e ndare midis portokallise dhe të kuqes për të gjithë muajin Prill, edhe nëse mund të shpresojmë për përjashtime me një rënie vendimtare të infeksioneve dhe një rritje neto të berjes së vaksinave në ato territore me të dhëna të verdha.

Këtu janë disa nga masat më të rëndësishme të parashikuara nga ligji i ri i qeverisë.

SHKOLLA – Do të ketë një rikthim të pranisë edhe në zonat e kuqe deri në klasën e gjashtë ndërsa në ato portokalli nxënësit deri në klasën e tetë dhe ata të shkollës së mesme do të jenë në klasë, por me 50%. Presidentët e rajonit, ndryshe nga sa ka qenë deri më tani, nuk do të jenë në gjendje të nxjerrin urdhëresa më kufizuese për të mbyllur shkollat.

Nga 3 deri më 5 Prill (siç është parashikuar tashmë me dekretin aktual) e gjithë Italia do të jetë në zonën e kuqe, si në Krishtlindje. Ju nuk do të jeni në gjendje të qarkulloni edhe brenda komunës suaj, por lejohet, një herë në ditë, të lëvizni në rajon në maksimum dy persona plus fëmijë nën 14 vjeç që jetojnë së bashku për të vizituar të afërmit ose miqtë. Eshtë gjithashtu gjithmonë e mundur të kryeni aktivitet fizik, por vetëm në afërsi të shtëpisë tuaj, dhe aktivitete sportive në natyrë në formë individuale

JO zonë të verdhë – Deri më 30 prill e gjithë Italia do të jetë në zonën portokalli ose të kuqe. Komiteti Shkencor Teknik ka theksuar në mënyrë të përsëritur se masat e parashikuara për zonat e verdha kanë treguar “një aftësi për të përmbajtur rritjen e incidencës, por jo aftësinë për ta zvogëluar atë”. Sidoqoftë, dekreti parashikon një kontroll në mes të prillit: nëse situata epidemiologjike e lejon atë, mundësia do të vlerësohet që zonat ku është më e përhapur virusi të kthehen në të verdhë dhe, për këtë arsye, të vazhdojnë me disa rihapje, në veçanti të bareve dhe restoranteve, kinemave dhe teatrove.

Perjashtime te MUNDSHME, POR ne VARSI NGA INFEKSIONET DHE Vaksinat – Për ato rajone me ngjyrë portokalli të cilat gjithsesi do të kenë të dhëna nga zona e verdhë, ofrohen përjashtime të mundshme bazuar në trendin e të dhënave për infeksionet dhe shifrat për administrimin e vaksinave, në veçanti për popullatën e moshuar të dobët . Prandaj një kthim i mundshëm në të verdhë vetëm për ato territore me të dhëna të ulëta epidemiologjike dhe numër të lartë të inokulimeve.

UDHETIMI – Lëvizja midis rajoneve është e ndaluar, përveç nëse keni një shtëpi të dytë. Lëvizshmëria lejohet vetëm për arsye të punës, shëndetit dhe nevojës. Gjithmonë do të jetë e mundur të ktheheni në vendbanimin, vendbanimin ose shtëpinë tuaj.

Në zonat e kuqe nuk do të lejohet të vizitoni të afërmit ose miqtë një herë në ditë dhe për një maksimum prej dy personash (përveç fëmijëve nën 14 vjeç që jetojnë së bashku) ashtu si do të lejohen në fundjavën e Pashkëve kur e gjithë Italia do të jetë me të kuqe. Vizitat, gjithmonë një herë në ditë dhe gjithmonë në jo më shumë se dy persona, do të lejohen në zonën portokalli, brenda komunës së vendbanimit.

Ora policore – Konfirmoi ndalimin e daljes nga shtëpia nga 22 në 5. Gjithashtu në këtë rast, ndalimi nuk zbatohet në rast të punës, shëndetit ose nevojës.

BARET DHE RESTORANTET – Ata mbeten të mbyllur. Takeshtë e mundur vetëm marrja me vete, deri në orën 6 të pasdites, dhe shpërndarja në shtëpi, deri në 10 pasdite dhe vetëm për restorantet. Në rast të rikthimit të zonave të verdha, baret dhe restorantet do të jenë në gjendje të rihapen për drekë.

PALESTRA, PISHINA, KINEMA, TEATRER, MUZE – Ende pa hapje deri më 30 Prill. Nëse verifikimi i mesit të muajit jep një rezultat pozitiv dhe për këtë arsye zonat e verdha do të kthehen, rihapja e kinemave dhe teatrove mund të konsiderohet me rregullat që ishin parashikuar tashmë në dekretin e mëparshëm: rezervimet e kërkuara, maksimumi 200 spektatorë brenda dhe 400 jashtë . Rihapja e mundshme edhe për muzetë.

Shtëpitë e dyta – Do të jetë gjithmonë e mundur të arrihen në shtëpitë e dyta, madje edhe në zonën e kuqe, për sa kohë që nuk ka urdhëresa të presidentëve rajonalë që vendosin rregulla më kufizuese. Ky është rasti, për shembull, i Campania, Puglia dhe Liguria, të cilat kanë vendosur ndalimin e Pashkëve jo vetëm për jorezidentët, por edhe për banorët. Hyrja në shtëpitë e dyta për jorezidentët është e ndaluar në Valle d’Aosta, Tiroli Jugor, Trentino, Toskana, Sardenja. Ju mund të hyni në Siçili vetëm me një tampon negativ të kryer 48 orë para mbërritjes.

Detyrimi i vaksinimit për kujdesin shëndetësor dhe farmacistët – Kushdo që punon në një institucion shëndetësor, mjekë, infermierë, punonjës socialë dhe shëndetësorë, farmacistë, punonjës, përfshirë punonjësit administrativë të Rsa dhe praktikat private, duhet të vaksinohen. Për ata që nuk pranojnë, paga e tyre do të pezullohet për një kohë të përshtatshme me përparimin e pandemisë. Kur arrihet imunizimi në masë ose ka një rënie të ndjeshme të përhapjes së virusit, sanksioni do të hiqet. Pezullimi do të zgjasë më së voni deri më 31 dhjetor 2021. Gjithashtu parashikuar për ‘mburojën penale’ për administratorët që ndjekin rregullat, duke kufizuar dënimi vetëm për rastet e neglizhencës së rëndë.

Udhëtime – Urdhëresa e Ministrit të Shëndetësisë Roberto Speranza e vlefshme deri në 6 Prill parashikon që të gjithë ata që kanë qëndruar ose kaluar nëpër në 14 ditët para hyrjes në Itali në një ose më shumë shtete dhe territore të BE janë të detyruar t’i nënshtrohen mbikëqyrjes shëndetësore dhe një periudhë karantine 5-ditore.

GARAT PUBLIKE – Ligji që zhbllokon të gjitha konkurset në Administratën Publike pas dritës së gjelbër të CTS për protokollin e Ministrisë së Administratës Publike është përfshirë në dekret. Testet do të kryhen në baza rajonale dhe provinciale dhe, kur është e mundur, në hapësira të hapura. Nga 3 maj është e mundur të kryhen procedurat e përzgjedhjes në prani të konkurseve të shpallura nga administratat publike.