Itali/ Ngjyrat e reja te rajoneve dhe rregullat e reja që hyjnë në fuqi nga 3 maji

1102
0
Advance of the weekend on the Roman coast: the beautiful sunny day and the temperature over twenty degrees have already attracted many presences on the coast and also on the beaches and in restaurants, Ostia, near Rome, Italy, 30 April 2021. ANSA / EMANUELE VALERI

Ministri i Shëndetësisë Roberto Speranza nënshkruan urdhëresat e reja që do të hyjnë në fuqi nga 3 maji

Portokalli Bazilikata, Kalabri, Pulia, Siçili dhe Sardenjë. Indeksi kombëtar i infektimit Rt kthehet në 0.85. Brusaferro, ka një rënie të lakuar, por gjithmonë të ngadaltë, mosha mesatare e rasteve të Covidit bie në 42 vjet.

13,446 rezultate pozitive në Itali në 24 orët e fundit. 263 jete te humbura. Shkalla e pozitivitetit bie në 3.9%. Iss, varianti anglez tani është i përhapur në vendin tonë. Në sondazhin e fundit u vu re në 92% të rasteve. Braziliani është 4.5%.

Që nga e hëna e kaluar sheshet dhe rrugët e qyteteve të mëdha, të paktën ato në zonën e verdhë, janë kthyer në turma me njerëz, por nga 1 maj, ezaurim i plotë midis destinacioneve turistike dhe kulturore në vend, me shpresa e restauratorëve dhe operatorëve që të përpiqen të rregullojnë një sezon dramatik deri më tani.

Një hap i vogël që mund të shënojë fillimin e një kursi të ri, shënuar nga rekordi i 508,000 vaksinave të administruara në 24 orë. Një shifër që – sigurojnë ekspertët – do të ndikojë me kalimin e kohës kurbën e infektimit e cila ende sot ka bërë që të shënohen mbi 13,000 raste të reja dhe 263 viktima.

Fundjava e 1 majit do të shënojë një provë të rëndësishme në funksion të pushimeve të verës të shumëpritura, me ndërgjegjësimin e këtij viti për të mos përsëritur gabimet e vitit 2020. Për 47 milion italianë (shumë janë në zonën e verdhë) do të ketë mundësi për të shkuar për drekë dhe darkë në restorant por edhe për të vizituar muze, teatro dhe kinema, të cilat – ngadalë – kanë filluar të gjejnë përsëri audiencën e tyre.

Do të lejohet gjithashtu të lëvizë midis rajoneve edhe me ngjyra të ndryshme, megjithatë sigurohet me të ashtuquajturën kalimi i gjelbër, dokumenti që vërteton vaksinimin ose, ndoshta, negativitetin e tamponit në 48 orët që i paraprijnë udhëtimit.

Sidoqoftë, ai nuk do të jetë një “i lirë të gjithë”, pasi shumë administratorë lokalë kujtojnë që vazhdojnë të bëjnë thirrje për përgjegjësi. Nga nesër kontrollet e policisë do të intensifikohen jo vetëm në rrugë dhe autostrada por edhe në vendet e mundshme të mbledhjes si brigjet, plazhet apo sheshet e jetës së natës. Vetëm në 24 orët e fundit, pothuajse 90,000 njerëz janë kontrolluar, me 976 sanksione dhe 20 ankesa. Mbyllën gjithashtu dymbëdhjetë biznese që nuk ishin në përputhje me kufizimet.