Itali/ Marrja e Green pass bëhet më e lehtë, testi i pështymës do të jetë i mjaftueshëm: si funksionojnë dhe sa kushtojnë

55
0

Green pass azhurnohet vazhdimisht.

Ndryshim i dyfishtë për Green Pass. Ndryshimi i pare ishte i pritshem: kohëzgjatja e vlefshmërisë u zgjat deri në 12 muaj. E dyta e bën jetën më të lehtë për ata që nuk janë va ksinuar sepse nuk duan ose sepse nuk munden për arsye shëndetësore ose moshe: edhe një test negativ i pështymës i kryer në 48 orët e fundit do të jetë i mjaftueshëm për të marrë certifikimin e gjelbër.

Por kini kujdes: jo të gjitha testet e pështymës janë të vlefshme, flasim vetëm për ato të tipit molekular, zakonisht më të shtrenjta dhe që kërkojnë më shumë kohë për pergjigjen.

Testet molekulare të pështymës me rezultate negative në 48 orët e mëparshme do të jenë gjithashtu të vlefshme, si dhe ato antigjenike dhe nazofaringeale, për ta marrë atë. Kjo parashikohet me një ndryshim në dekretin për certifikatën e gjelbër, të miratuar nga Komisioni për Çështjet Sociale i Dhomës.

Në pritje të dritës së gjelbër përfundimtare, e cila duhet të mbërrijë deri në fund të shtatorit, këtu janë të gjitha informacionet e dobishme për testet e pështymës që zbulojnë praninë ose mungesën e infeksionit Covid-19 transmeton shqiptari.net.

Si funksionon – Ekzistojnë dy lloje të testeve të pështymës, molekulare dhe antigjenike (të shpejta), dhe përdorimi i tyre rregullohet me një qarkore të Ministrisë së Shëndetësisë majin e kaluar. Përdorimi i pështymës, shpjegon qarkorja, mund të konsiderohet një opsion nëse nuk është e mundur të merren tampon oro/nazofaringeale, mundësisht brenda pesë ditëve të para nga fillimi i simptomave.

Testi eshtëm ë pak invaziv në mesin e atyre në qarkullim, antigjeniku bëhet vetë, ndërsa molekulare duhet të kryhet në laborator. Në përgjithësi rekomandohet për ata që duhet të kontrollojnë shpesh, ndoshta për arsye pune, dhe është më i përshtatshmi për fëmijët, njerëzit e moshuar dhe personat me aftësi të kufizuara. Do të përdoret gjerësisht për të siguruar shkollimin në prani, siç njoftoi Ministri i Arsimit Bianchi.

Tamponi mbledh një sasi të vogël të pështymës dhe e kontrollon atë për praninë ose mungesën e proteinave sipërfaqësore të SARS-CoV-2. Për të marrë rezultatin e një testi të shpejtë të pështymës duhet të prisni rreth dhjetë minuta: pështyma duhet të futet në provezen që shitet me paketën në farmaci apo edhe në supermarket.

Një lëng reagenti i shtohet sasisë së mjaftueshme të pështymës së mbledhur: lëngu pastaj vendoset në një testues. Rezultatet do të arrijnë në rreth dhjetë minuta. Në këtë rast, meqenëse saktësia e testit është më e ulët, pozitiviteti duhet të konfirmohet me një ekzaminim të mëtejshëm. Për testin molekular të pështymës, i cili kërkon ARN -në e virusit falë një analize të veçantë (Pcr) që mund të kryhet vetëm në laborator, koha e pritjes është afërsisht 24 orë.

Qarkorja fokusohet në mbledhjen e saktë të mostrës së pështymës, vendimtare për suksesin e testit. Në fakt, mostrat e pështymës mund të jenë heterogjene (pështyma orale, pështyma e pasme orofaringeale) dhe teknikat e ndryshme dhe vendet e grumbullimit mund të kenë ndikim në ndjeshmërinë e metodës.

Kostot – Tamponët e testimit mund të blihen në një farmaci ose në internet. Testi i tipit molekular, i vetmi i vlefshëm për të marrë kalimin e Gjelbër, duhet të ketë kosto afër atyre të tamponit tradicionale. Sipas të dhënave nga AltroConsumo, çmimi varion nga 64 € në 105 € në varësi të rajonit. Këtu janë disa shembuj: mesatarja në Lazio dhe Campania është rreth 64 euro, në Emilia-Romagna 105, ndërsa në Lombardi, Piemonte dhe Veneto rreth 90 euro.

Efektiviteti – Testi i pështymës është një alternativë e vlefshme për tamponin klasik molekulare kur ngarkesa virale është e lartë, siç shpjegon një dokument nga Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve.

Hulumtimet nga Universiteti i Padovës promovojnë teste të shpejta të pështymës për shqyrtim masiv./shqiptari.net/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.