Itali/ Gjobë për ata që nuk pranojnë pagesa me kartë krediti! Dhuratë e bukur nga Parlamenti në ditët e fundvitit

51
0

Për njerëzit e ‘paguaj me kartë, faleminderit’ vjen një dhuratë e bukur nga Parlamenti në ditët e fundvitit, por për ta zbërthyer do të duhet të presim saktësisht një vit: nga 1 janari 2023, në Itali do të vihen gjoba për dyqanet dhe profesionistët që nuk pranojnë pagesa elektronike. Gjobat fillojnë me një minimum prej 30 euro, plus 4% të vlerës së transaksionit të refuzuar. Për të dhënë një ide, nëse në një dyqan na refuzohet një transaksion me një kartë 50 euro, tregtari rrezikon një gjobë prej 32 euro (30 pjesë fikse plus 4% variabël), por nëse na pengon të paguajmë një 5 euro, përsëri merr një gjobë 30 euro.

Rregulli, i dëshiruar nga një shumicë e madhe, u përfshi në tekstin për shndërrimin në ligj të dekretit për Fondin e Rimëkëmbjes, dërguar nga qeveria në Dhomën e Deputetëve më 6 nëntor të kaluar. Drita e parë jeshile mbërriti në Montecitorio më 21 dhjetor, dosja tani do të duhet të shkojë në Senat domosdoshmërish deri më 5 janar sepse do të skadojnë 60 ditët e vlefshmërisë së dekretligjit. Për të shmangur surprizat në Palazzo Madama, teksti do të jetë super i blinduar dhe po kështu paragrafi që përcakton gjobat për ata që refuzojnë pagesat elektronike. Me pak fjalë, surprizat janë pothuajse të pamundura.

Pavarësisht alergjisë së disa tregtarëve ndaj pagesave elektronike (dhe lehtësisht të gjurmueshme), transaksionet me karta janë rritur në mënyrë dramatike vitet e fundit. Në gjysmën e parë të vitit 2014, Banka e Italisë regjistroi 657 milionë transaksione me karta debiti në pos të vendit; shtatë vjet më vonë u regjistruan 1.6 miliardë: + 155% në të njëjtën periudhë kohore. Shuma e transaksioneve nëpërmjet postave është rritur gjithashtu, duke arritur në 80 miliardë në gjysmën e parë të 2021 kundrejt 40 miliardë në gjysmën e parë të 2014.

Në mes ishte përshpejtimi teknologjik që dha më shumë besim në inovacionin dhe sistemet elektronike, por një shtysë e madhe erdhi nga Bashkimi Europian dhe nga të njëjtat banka që punuan së bashku për të ulur tarifat që rëndonin në koston përfundimtare të çdo transaksioni. WiredSCAN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.