Itali/ Dekreti i ri në fuqi që nga 7 Prilli. Nuk ka zona të verdha në Prill. Dy risi të rëndësishme

1874
0
A girl walks down an empty  street in Milan, Italy, during the second wave of the Covid-19 coronavirus epidemic, 15 November 2020. Lombardy is in the red zone with the highest level of restrictions. ANSA/PAOLO SALMOIRAGO

Italia mbetet në portokalli ose e kuqe deri në fund të Prillit, me lëvizjet e ndaluara në të gjithë vendin, bare dhe restorante, kinema dhe teatro, palestra dhe pishina të mbyllura, pa vizita te të afërmit dhe miqtë në zonën e kuqe dhe të mundshme në zonën e portokallit në brenda rajonit një herë në ditë dhe në një maksimum prej dy personash.

Por nëse përparimi i pandemisë dhe fushata e vaksinimit e lejojnë atë, përjashtimet do të jenë të mundshme për të rivendosur zonat e verdha dhe për të filluar disa hapje edhe para 30 Prillit.

MASAT

Këshilli i Ministrave miraton dekretin e ri anti Covid në fuqi që nga 7 Prilli, i cili konfirmon në mënyrë thelbësore zbatimin e masave tashmë të vendosura dhe prezanton dy risi të rëndësishme: detyrimin për t’u vaksinuar për të gjithë personelin që punon në kujdesin shëndetësor, përfshirë farmacistët dhe ndalimi i mundësisë që presidentët e rajonit të lëshojnë urdhëresa, siç bënë në këtë vit emergjence, për të mbyllur shkollat ​​pavarësisht nga indikacionet kombëtare që parashikojnë praninë në klasë.

Dispozita që del nga këshilli i ministrave është rezultat i ndërmjetësimit të Kryeministrit Mario Draghi midis krahut rigorist të mazhorancës, i cili as nuk donte t’u referohej përjashtimeve të mundshme, dhe forcave politike, Lega në krye , i cili bëri presion për rihapje: nuk do të ketë lehtësim menjëherë pas Pashkëve, por do të ketë ‘verifikim’ të të dhënave, të cilat mund të çojnë në rihapje të hershme me një rezolutë të thjeshtë të CDM.

Një zgjidhje mbërriti pas më shumë se dy orësh takimi që i lejon të gjithëve të jenë në gjendje të thonë se kanë marrë atë që dëshironin. “Dekreti vendos mbrojtjen e shëndetit në radhë të parë” thotë Ministri i Shëndetësisë Roberto Speranza, duke shprehur “kënaqësinë” për zgjedhjet e bëra.

Menjëherë pas Pashkëve, “qeveria do të vlerësojë çdo rihapje”, ata riafirmojnë nga Lega, duke pranuar se do të kishin preferuar “një hapje më të madhe”. “60 milion njerëz nuk mund të mbyllen deri në maj – thotë Salvini, duke ripërtërirë” besnikërinë “e Lidhjes ndaj Draghi – me zgjedhje politike, jo mjekësore ose shkencore, të Ministrit Speranza”.

Ministrat e Forza Italia ishin gjithashtu të kënaqur me mundësinë e “hapjeve të shënjestruara tashmë para fundit të prillit”. Këshilli i Ministrave i ka dhënë dritën jeshile ligjit të ri të dekretit Covid por tensioni për çështjen e hapjeve mbetet: në dispozitë pritet që zona e verdhë të shfuqizohet deri më 30 prill por parashikohen përjashtime të mundshme, të cilat në çdo rast kalojnë rastet nga CDM, në rast të të dhënave veçanërisht pozitive për një zonë në lidhje me infeksionet dhe numrin e njerëzve të vaksinuar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.