Insekti më i rrezikshem që nuk e keni njohur rritet në kokën tuaj dhe shkakton sëmundje. Ja si t`i largoni ato në mënyrën më të sigurt!

2091
0

Shkencëtari Goudarz Molaei shpjegon në CNN, deri në 15 sëmundje qe mund te shkaktojne tek njerëzit tre lloje të ndryshme rriqnash.
“Megjithatë, më e rëndësishmja nga këto rriqna eshte ajo me kembe te zeza e cila është e përfshirë në transmetimin e të paktën pesë llojeve te semundjeve: babesiosis, anaplasmosis, infeksion Borrelia miyamotoi, virusi Powassan dhe sëmundja Lyme”.
Si mund të shmangni një pickim? Është e rëndësishme që gjithmonë të jeni të kujdesshëm duke kontrrolluar here pas here veten dhe kafshet tuaja pas nje shetitjeje.Shumë njerëz mendojnë se rriqnat janë të pranishme vetëm në pyll. Megjithatë, ato mund të gjenden në shumë zona. transmeton 10gjera.com.
Zonat e pyllëzuara
Barishte
Nën gjethe
Lendina ose fusha sportive
Bime në oborr
Rreth mureve te gurit dhe vendeve ku jetojnë minjtë dhe gjitarët e tjerë të vegjël.

Ne rast se ju ndodh te vereni ndonje kepushe(rriqer) ne trupin tuaj veproni ne kete menyre:
Hiqni rriqnen sa më shpejt që të jetë e mundur, por asnjëherë mos e terhiqni shumë pasi mund te mbese koka e saj brenda lëkurës dhe cdo bakter mund të përfundojë në lëkurën tuaj. Gjithmonë dezinfektojeni. transmeton 10gjera.com.
Merrni nje piskatore ne menyre qe te arrini deri në fund të kokës. Shtrengojeni dhe me pas terhiqeni shumë ngadalë dhe në mënyrë të vendosur.Nëse keputet, menjëherë duhet ta hiqni atë nga një mjek.
Vendoseni në një kavanoz dhe vendosni datën / orën / vendin e kafshimit / mjedisin / dhe çdo simptome që përjetoni.

/©10gjera.com/shqiptari.net