Historia e pabesueshme e topave të kalasë së Peqinit, u morën padrejtësisht dhe u dërguan në kalanë e Gjirokastrës

1326
0

Nga Genc Gripshi

Topat e kalase se Peqinit ekspozuar sot ne kalane e Gjirokastres te vendosura ne shtreter prej druri.

Keto topa ju dhuruan Ali pash Tepelenes nga gjenerali britanik Ëiliams dhe ne vitin 1820. Ali Pasha fortifikoi kalane e Peqinit ne kater anet e saje me 4 topa te fuqishem dhe moderne per kohen me qellim qe te mbante sundimin e tije ne Shqiperine e Mesme qe po lekundej nga Bushatllinjet.´

Keto topa qendruan 147 vite ne muret e kalase se Peqinit dhe si relike qe tregonin karakterin e saj mbrojtes. Kur u vendos qe ne kalane e Gjirokastres te zhvillohej Festivali Folklorik Kombetare keta topa u moren padrejtesisht nga Kalaja e Peqinit me nje urdher absurd dhe u derguan ne kalane e Gjirokastres per eventin kombetare ku sot perdoren si nje atraksion turistik duke i ndryshuar dhe pronesine.

Te pakten autoritetet ne Gjirokaster duhet qe kater topave duhet ti ekspozojne si Topat e Kalase se Peqinit se nuk jane te tyret dhe ata qe jane mare me keto relike e dine mire se ku jane mare padrejtesish. Keta topa duhet te qendronin ne muret e kalase se Peqinit prone e sejciles jane. Infoelbasani.al