“Expo Milano 2015”, Shqiperia do të jete surpriza e këtij edicioni

616
0
albania expo 2015TIRANE – Nën moton “Ushqimi ynë, historia jonë, misteri ynë” Shqipëria do të jetë pjesëmarrëse në ekspozenë e njohur universale “Expo Milano 2015”. Nëpërmjet këtij panairi ku Shqipëria merr pjesë për herë të parë si një vend i konsoliduar dhe i vetfinancuar, ushqimi si motor i energjisë së jetës është mesazhi kryesor që përçohet.Në një intervistë për revistën e “Expo Milano 2015”, kryeministri Edi Rama është shprehur se këtë vit Shqipëria do të jetë surpriza e vërtetë e këtij panairi ndërkombëtar të ushqimit.

Rama u shpreh se tashmë e gjithë bota do të mund të shijojë dhe rizbulojë ushqimet tradicionale të Shqipërisë, e cila sipas tij do të jetë një pikë referimi për të gjithë brezat e rinj në botë.“Do të jetë një mesazh i thjeshtë por i veçantë, i cili i referohet vlerave të një shije dhe atmosfere në të cilën njerëzit të shijojnë ushqim të mirë. Unë do të preferoja të mos zbulojë shumë detaje të stendës sonë, por unë mendoj se do të jetë një nga surprizat e Expo Milanos 2015. Ne do të përqëndrohemi në zbulimin e shijeve që shkojnë prapa në origjinën e vendit tonë, dhe për të cilin do t’i kthehemi, sepse ata kanë shije speciale, specifike për vendin tonë, por në të njëjtën kohë të vlefshme për brezin e ri në të gjithë botën.” tha Kryeministri Rama

Duke vijuar më tej, shefi i qeverisë shqiptare u bëri edhe një herë thirrje investitorëve të huaj të vijnë dhe të investojnë në Shqipëri, pasi falë politikave fiskale, u ofrohen mjaft lehtësira dhe hapësira konkurruese sipërmarrësve të huaj.

Sipas Ramës, çelësi i politikave të ndjekura nga qeveria që ai drejton është se krahas lehtësirave të bëhet e mundur edhe rritja e punësimit, ndërsa shtoi se në këtë drejtim po punohet edhe për trajnimet profesionale.

“Ne kemi miratuar një sërë masash që lejojnë parashikueshmërinë ekonomike dhe krijimin e partneriteteve ndërmjet investitorëve dhe qeverisë. Procesi i modernizimit, i nisur nga tatimet dhe deri tek doganat, ka provuar të jetë një nxitje e rëndësishme për të inkurajuar prodhimin dhe investimet në vend.Qeveria është duke ndërtuar një model të ri ekonomik të rritjes bazuar në punësim. Për ne trajnimet profesionale janë çelësi për prodhimin e qëndrueshëm.” nënvizoi Rama

Në fund kryeministri Rama u bëri thirrje të gjithëve që të vijnë dhe të vizitojnë Shqipërinë, për të prekur dhe shijuar nga afër vlerat dhe shijet e kulturës shqiptare, pasi siç u shpreh ai: Shtëpia është e Zotit dhe e Mikut.

Më poshtë intervista e plotë e Kryeministrit Edi Rama për “Expo Milano 2015”:

Cili do të jetë mesazhi që Shqipëria do t’i japë botës gjatë Expo Milano 2015?
Do të jetë një mesazh i thjeshtë por i veçantë, i cili i referohet vlerave të një shije dhe atmosfere në të cilën njerëzit të shijojnë ushqim të mirë. Unë do të preferoja të mos zbulojë shumë detaje të stendës sonë, por unë mendoj se do të jetë një nga surprizat e Expo Milanos 2015. Ne do të përqëndrohemi në zbulimin e shijeve që shkojnë prapa në origjinën e vendit tonë, dhe për të cilin do t’i kthehemi, sepse ata kanë shije speciale, specifike për vendin tonë, por në të njëjtën kohë të vlefshme për brezin e ri në të gjithë botën.

Çfarë politikash po ndjek qeveria juaj që prodhimi të qëndrueshëm?
Ne po punojmë shumë për të provuar për investitorët e huaj avantazhet e prodhimit në Shqipëri, një vend në zemër të Evropës që garanton shpenzimet konkurruese. Ne kemi miratuar një sërë masash që lejojnë parashikueshmërinë ekonomike dhe krijimin e partneriteteve ndërmjet investitorëve dhe qeverisë. Procesi i modernizimit, i nisur nga tatimet dhe deri tek doganat, ka provuar të jetë një nxitje e rëndësishme për të inkurajuar prodhimin dhe investimet në vend.Qeveria është duke ndërtuar një model të ri ekonomik të rritjes bazuar në punësim. Për ne trajnimet profesionale janë çelësi për prodhimin e qëndrueshëm. Vendi ynë ka një popullsi të re që, me anë të një sistemi efektiv të trajnimit profesional, është në gjendje të sigurojë një avantazh të rëndësishëm konkurrues dhe të sigurojë prodhimin e qëndrueshëm.

Shqipëria do të jetë pjesë e Cluster Bio të Mesdheut së bashku me Algjerinë, Egjiptin, Greqia, Liban, Libi, Maltë, Mali i Zi, San Marino, Serbi dhe Tunizi. Çfarë veprimesh vendet e Mesdheut duhet të zbatojnë për të arritur qëllimin e Ushqimit të Planet në të ardhmen? Cili do të jetë kontributi i Shqiperise?
Një nga vizitat e mia të para si kryeministër ishte në Pulia, ku kemi diskutuar format e reja të bashkëpunimit, dhe ku u përqendrua në zhvillimin e zonës. Unë mendoj se është shumë e rëndësishme, në këtë makro-rajon, për të decentralizuar prodhimin me nxitjen e bashkëpunimit ndërmjet realiteteve lokale të vendeve të ndryshme. Falë kësaj mënyre mund t’i tregojmë botës vlerat e jashtëzakonshme të ndryshme por harmonike, që e bëjnë përvojën e ushqimit që të ushqejëshpresën dhe bashkëjetesën midis popujve. Shqipëria ka shumë energji dhe një gamë të unike ushqimesh vendase për të ofruar bashkëpunimin mesdhetar. Unë besoj se Shqipëria ka shumë për të thënë rreth të jetuarit së bashku, vlerën që e bën gjysmën e gëzimit të ushqimit, paqes dhe prosperitetit. Nga këndvështrimi im, Mesdheu është një vend unik, i cili mund të kontribuojë për ushqimin e qëndrueshëm të gjeneratave të reja, duke e bërë vlerat që mund të “thithen” dhe brendësuar përmes shijeve të veçanta.

Mysafir nuk është i ftuari, por ai që vjen papritur. Mikpritja është ende një vlerë e shenjtë në Shqipëri? Si shprehet në këto kohë?
Shqiptarët thonë: “Shtëpia është e Zotit dhe e Mikut”. Është kjo filozofi që, në tavolinë, ushqimi më i mirë i ofrohet gjithmonë mikut, edhe në qoftë se nuk jemi në gjendje për t’i ofruar të njëjtën gjë për njerëzit e shtëpisë. Prioritet i jepet gjithmonë mikut, ju kurrë nuk duhet të thoni nëse familja pritëse mund të përballojë, atë ditë apo çdo ditë të tjera, për të ngrënë ushqim të cilësisë së njëjtë ose cilësinë më të mirë. Pasi në tryezë pa marrë parasysh se çfarë kemi për të ngrënë, duhet të jemi të ngadaltë në të ngrënë në krahasim me mikun, për të mos e ngutur dhe në këtë mënyrë të gëzojnë vaktin. Këto janë disa nga vlerat themelore të familjeve shqiptare, të transmetuara përmes moshave në jetën e përditshme dhe që na bëjnë çfarë jemi ne, pa marrë parasysh atë që kemi.

Për shekuj me radhë Shqipëria ka qenë një udhëkryq i kulturave të ndryshme. Ky shkëmbim sa e ka pasuruar trashëgiminë dhe shijet tuaja?
Kjo është një pyetje shumë interesante për të gjithë ata që duan të zbulojnë një vend të veçantë, plot me mozaikë të bukur të vlerave, ngjyrave dhe shijeve. Ejani dhe provoni atë vetë, të gjeni rrugën tuaj personale për të jetuar në Shqipëri. Kjo nuk është diçka që mund të thuhet me fjalë … kjo është diçka që ju duhet të përjetoni në dorës të parë dhe që mbetet brenda.

Arti i picës napolitane u propozua që të bëhet trashëgimi e paprekshme nga UNESCO si një simbol i Italisë. Cila gjellë ose ushqim specialitet shqiptar do të donit që ajo të jetë e njohur në të gjithë botën?
Unë nuk mendoj se është e nevojshme për të zgjedhur vetëm një. Kur është fjala për ushqimin, ka shumë simbole në Itali dhe unë mendoj se e njëjta gjë vlen edhe për ushqimet dhe traditat e Shqipërisë. /shqiptarja.com/