Euro zhvleresohet akoma

529
0

Zhvlerësimi i euros në minimum historik prej 121 lekës gjatë tre muajve të parë të këtij viti ka dhënë efekte të para pozitive në reduktimin e borxhit publik.

Banka e Shqipërisë vë në dukje se efekti i kursit të këmbimit në monedhë të huaj ka qenë pozitiv në shumën prej 39 milionë eurosh.

Pavarësisht nga fakti se ekonomia shqiptare është dëmtuar nga kjo situatë, eksportuesit përfitojnë sepse ato paguajnë më pak interes.

Por përtej efekteve pozitive të rënies së euros, borxhi i jashtëm i Shqipërisë ka shënuar një rritje vjetore prej 6% ose rreth 64 milionë euro.

Rritja e borxhit të brendshëm bruto ka qenë kryesisht në lidhje me borxhin afatgjatë të gjeneralit

Qeveria e Përgjithshme zotëron rreth 46% të totalit të borxhit të brendshëm bruto të Shqipërisë, ndërkohë që shpërndahet në sistemin bankar në sektorë të tjerë dhe në autoritetin monetar.

Sipas Bankës së Shqipërisë, remitancat kanë mbetur të qëndrueshme me një vit më parë në vlerë prej 150 milionë eurosh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.