E fundit/ Euro dhe Dollari barazohen për herë të parë pas 2 dekadash.

6
0

Për herë të parë në gati dy dekada, kursi i këmbimit midis euros dhe dollarit është afërsisht i njëjtë.

Ngjarja e pazakontë është një ndihmë për turistët amerikanë në Evropë, por jo aq e mirë për evropianët që vizitojnë SHBA.

Barazia në dy monedhat vjen pasi euro ra gati 20% në vlerë gjatë 14 muajve të fundit krahasuar me dollarin amerikan transmeton shqiptari.net

Euro u krijua më 1 janar 1999, gati gjashtë vjet pasi Traktati i Mastrihtit themeloi vetë Bashkimin Evropian. Por gjatë tre viteve të para, euro ishte një “monedhë e padukshme” që përdorej vetëm për qëllime kontabël.

Më pas, në vitin 2002, kartëmonedhat dhe monedhat zyrtarisht filluan të qarkullojnë. Në dekadat që nga ajo kohë, euro është tregtuar vazhdimisht mbi dollarin, madje duke arritur një vlerë prej 1.60 dollarë për euro gjatë krizës financiare të vitit 2008. Dhe gjatë dekadës së fundit, një euro ka qenë mesatarisht 1.18 dollarë, sipas Rezervës Federale.

Megjithatë, këtë vit, dollari amerikan është rritur kundrejt shumicës së monedhave kryesore, pasi rritja e normës së interesit të Fed e ka bërë monedhën e gjelbër një strehë të sigurt për investitorët në mbarë botën që kërkojnë të mbrohen nga rritja e inflacionit global.

Për amerikanët, rritja e dollarit duhet të ndihmojë për të lehtësuar dhimbjen e shkaktuar nga inflacioni i lartë i katër dekadave, por për evropianët, rënia e vlerës së euros do ta bëjë udhëtimin më të vështirë dhe do të përkeqësojë efektin e rritjes së çmimeve të konsumit./shqiptari.net/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.