Ëndërroni të emigroni në SHBA? Duhet te dini këto 6 gjera patjetër.

1550
0

E dini se ne Shtetet e Bashkuara ka disa gjera ndryshe nga vendet ku jemi mësuar te jetojmë? Ato duken normale për amerikanet, por ne mund te na çudisin.

Hedhja e mbeturinave

Ne Shtetet e Bashkuara njerëzit i ndajnë mbeturinat. Për ta bere procesin sa me te thjeshte, ka një vend te posaçëm ne çdo lavaman kuzhine ku mund te hedhin mbetjet e ushqimeve dhe ato mund te kalojnë poshtë pa problem. Ne këtë mënyrë nuk do ketë as aroma te këqija ne kuzhine dhe mbetjet organike nuk ngatërrohen me mbetjet e tjera.

Ujë me fluor

Ne Shtetet e Bashkuara, gjate shekullit te 20 ka filluar fluorizimi i ujit. Kjo e bën atë te pijshëm pa qene nevoja te filtrohet e për me tepër fluori i forcon dhembet dhe i bën ata me te shëndetshëm. Arsyeja? Ky përbërës kimik parandalon prishjen dhe nuk lejon shumimin e baktereve.

Ajri i kondicionuar

Sigurisht qe ne çdo vend ka ajër te kondicionuar, por ne Amerike gjithçka montohet qe kur ndërtohet shtëpia dhe mbajnë gjithmonë një klime neutrale dhe ajër te pastër.

Patatet e paketuara

Kjo mund t’iu duket e çuditshme, por ne fakt është e vërtetë për ne Shtetet e Bashkuara. Nëse ne vendet e tjera ato blihen ne qese dhe zakonisht disa cope, ne Amerike mund te blesh edhe një te paketuar me vete.

Numrat e telefonit me shkronja

Nëse ne vendet Evropiane jemi mësuar te shohim vetëm numra, ne Amerike mund t;iu biesh edhe shkronjave për te marre dike ne telefon.

Shenjat rrugore

Te gjithë drejtuesit e automjeteve i dine kuptimet e shenjave rrugore dhe madje ato i njohin edhe këmbësoret. Gjithsesi, ne Amerike, për te qartësuar edhe me mire gjithçka, vendosen pranë edhe tabela me tekste.