E thotë shkenca, ja si e pastron trupin mbajtja e Ramazanit

529
0

Fituesi i Nobelit, japonezi Joshinori Ohsumi tregon se si pastrohet trupi nga qelizat e panevojshme gjatë Ramazanit. Shkencëtari japonez Joshinori Ohsumi, ka zbuluar programin e quajtur Otofazhoni. I cili është pastrimi i trupit nga qelizat e panevojshme.

Pastrim që ndodhë gjatë qëndrimit etur dhe uritur. Duke qëndruar të uritur, mutacionet gjenetike, sëmundja e kancerit dhe ato norologjike janë parë se janë shëruar. Shkencëtari japonez ka vërtetuar tezën e tij se qëndrimi pa ushqim dhe pije ndihmon në kurimin e sëmundjeve neurologjike dhe atyre të kancerit.

E për këtë zbulim ka fituar çmimin Nobel për Mjekësi, transmeton yeniakit.

Ohsum ka thënë se pas tri ditë agjërimi sistemi imunitar ka rezultuar të ketë ripërtëritje dhe kjo ka vërtetuar që agjërimi i myslimanëve është programi i duhur.

Qelizat edhe pse nuk janë të ngjashme, veprimet i kanë të tilla. Mbeturinat i mbushin në qese të veçanta (otofagozomet), i ngarkojnë më pas në kontejnerë (lizozomlar). Disa i asgjësojnë dhe disa tjera duke i ricikluar i rifitojnë…

Kështu që kjo ka rezultuar me vonim të pleqërisë. Otofazhi aktivizohet edhe më shumë gjatë agjërimit, urisë dhe gjatë stresit.

Qeliza nis që ta prodhojë energjinë e saj me mundësitë e saj vetjake duke startuar me pastrimin dhe tretjen e mbeturinave te saj dhe bakterieve patogjenike. Ndër të tjera shkencëtari Joshinori Ohsumi ka thënë se në qoftë se gjatë vitit një muaj pa ndalim ndiqet ky regjim, rezultatet janë spektakolare. Ky regjim i abstenimit nga ushqimi dhe pijet, i cili lufton sëmundjet, është pjesë e fesë Islame./opinion.al/