E fundit/ Rregull i ri për udhëtimet në Europë: Qytetarët jo-BE duhet të paguajnë një tarifë shtese!

2
0

Personat që udhëtojnë në BE së shpejti do të kenë një tjetër administrator me të cilin do të merren. Qytetarët jo të BE-së, duke përfshirë amerikanë, australianë, britanikë dhe udhëtarë të tjerë nga jashtë zonës Shengen, do të duhet të plotësojnë një aplikim prej 7 eurosh për të hyrë në BE nga viti i ardhshëm.

Sipas të ashtuquajturit “rregulli 90 ditë”, qytetarët e këtyre dhe shumë vendeve të tjera lejohen të kalojnë vetëm deri në 90 ditë, në çdo 180 ditë në BE. Më gjatë dhe ata kanë nevojë për vizë.

Kjo nuk po ndryshon rrënjësisht, pasi njerëzit kanë ende të drejtë të kalojnë kaq shumë kohë brenda BE-së, por procesi nuk do të jetë më plotësisht pa administrim. I quajtur “Sistemi Europian i Informacionit dhe Autorizimit të Udhëtimit” – shkurt ETIAS – rregulli i ri synon “të rrisë sigurinë dhe të ndihmojë në parandalimin e kërcënimeve shëndetësore ndaj bllokut”.

Për kë vlen heqja e re e vizave për BE?

Masa e re e sigurisë prek njerëzit që nuk jetojnë përgjithmonë në një vend të BE-së ose nuk kanë nevojë për vizë për të qëndruar në një vend të tillë. Prandaj, turistët, pronarët e shtëpive të dyta, punëtorët e përkohshëm ose ata që vizitojnë familjen ose miqtë në 26 vendet e zonës Shengen duhet të kenë parasysh.

Programi i ri ETIAS po krahasohet me heqjen e vizave ETA Australiane dhe ESTA në SHBA, të dyja të përdorura për qëndrime afatshkurtra. Rregullat për ata që kërkojnë vizë Shengen – duke përfshirë shumicën e qytetarëve në Afrikë, Azi dhe Amerikën e Jugut – do të mbeten të njëjta.

Si dhe kur do të udhëtojë ky ndryshim për qytetarët jo-BE?

Komisioni Europian thotë se kjo do të ketë “efekt minimal” tek njerëzit që udhëtojnë në Europë. Udhëtarët e kualifikuar do të duhet të plotësojnë një aplikim online përpara se të mbërrijnë, i cili kushton 7 euro ose është falas për moshat nën 18 ose mbi 70 vjeç.

Do të duhen vetëm disa minuta për të plotësuar formularin – i cili do të kërkojë informacione biometrike të pasaportës dhe detaje të udhëtimit, si dhe disa pyetje themelore të sigurisë. Por udhëtarët këshillohen të aplikojnë të paktën 72 orë përpara se të kenë nevojë vetëm në rast të ndonjë vonese.

Pasi aplikimi juaj të jetë miratuar, ai zgjat për tre vjet – që është një lajm i mirë për udhëtarët e shpeshtë, edhe pse më pas duhet të rinovohet. ETIAS do të hyjë në fuqi para fundit të vitit 2022.

Edel Strazimiri / SCAN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.