“Do të ndryshojë jetën e njerëzve” Bill Gates shpjegon cfare pritet te ndodhe brenda 5 viteve..

421
0

Nuk është sekret që Bill Gates është i gatshëm për inteligjencën artificiale, por ai tani po parashikon se si teknologjia do të transformojë jetën e të gjithë njerëzve brenda pesë viteve të ardhshme. Rritja e inteligjencës artificiale ka shkaktuar frikë se teknologjia do të eliminojë miliona vende pune në mbarë botën. Fondi Monetar Ndërkombëtar raportoi këtë javë se rreth 40% e vendeve të punës në mbarë botën mund të preken nga rritja e AI.

Gates jo domosdoshmërisht nuk pajtohet me këtë nocion, por ai beson se historia tregon se me çdo teknologji të re vjen frika dhe më pas mundësia e re.

Në një intervistë me Fareed Zakaria të CNN të martën, Gates parashikoi se AI do t’ua bëjë jetën të gjithëve më të lehtë, veçanërisht mjekëve në plotësimin e dokumentacioni, një pjesë e punës që atyre nuk u pëlqen, mësuesve etj. Madje ai thotë se nuk ka nevojë për pajisje të reja, pasi gjithçka do të bëhet përmes telefonit, kompjuterit dhe internetit. Gates vlerësoi së tepërmi përmirësimet me ChatGPT-4 të OpenAI. Ai tha se përfshirja e asaj teknologjie në sektorët e arsimit ose mjekësore do të jetë fantastike.

“Qëllimi i Fondacionit Gates është të sigurohet që vonesa midis përfitimit të njerëzve në vendet e varfra dhe arritjes në vendet e pasura ta bëjë atë sa më të shkurtër. Në fund të fundit, mungesa e mjekëve dhe mësuesve është shumë më e mprehtë në Afrikë sesa në Perëndim,”, tha Gates.

FMN, në raportin e saj këtë javë, kishte një pikëpamje shumë më pak optimiste. Grupi tha se AI do të thellonte pabarazinë pa ndërhyrjen e politikanëve.