Itali/ Kur do t’i themi lamtumirë maskave në ambientet e mbyllura? Ja cfarë thonë ekspertët italian

57
0

Për Locatelli, president i CTS, ne do të duhet të mbajme maska mbrojtëse të paktën deri në fund të vitit 2022. Nënsekretari i Shëndetësisë Sileri: “Në një vend të mbyllur ku të gjithë kanë një Green pass, ndoshta ato duhet të eliminohen”. Mendime të ndryshme mbi mundësinë e mos veshjes së tyre në shkollë në klasat e të gjithë nxënësve të vaksinuar

Në zonën e bardhë ato mund të mos përdoren tashmë jashtë, ndërsa mbeten të detyrueshme brenda. Në grupet e tjera të rrezikut, për shembull në Sicili, i vetmi rajon italian aktualisht në zonën e verdhë, ato janë ende të detyrueshme edhe në hapësira të hapura. Ekspertët kanë mendime të ndryshme se kur nuk do të nevojiten në secilin rast

Sipas Franco Locatelli (në foto), president i Këshillit Superior të Shëndetit, ne do të mbajmë maska ​​për më shumë se një vit. “Eshtë e vështirë të bëhet një vlerësim i saktë”, tha Locatelli për Sky TG24, duke identifikuar “fundin e vitit 2022” si momentin në të cilin “në mënyrë të arsyeshme” do të braktisim maskat transmeton shqiptari.net.

Gjithçka do të varet nga përparimi i fushatës së vaksinimit dhe ardhja e varianteve të reja të koronavirusit që mund të anashkalojnë mbrojtjen e ofruar nga ilaçet që administrohen aktualisht. “Duke vazhduar në këtë mënyrë – thotë Locatelli – ne do të shohim skenarë edhe më të mirë se ata që, në fakt, i shohim në këtë moment”

Sipas Nënsekretarit të Shëndetësisë Pierpaolo Sileri (në foto), detyrimi për të mbajtur maska ​​edhe në ambiente të mbyllura mund të eliminohet, por vetëm në rrethana të caktuara që lidhen me Green pass.

“Në një vend ku të gjithë kanë certifikimin, mbase do të ishte koha për të eleminuar maskat dhe distancimin social”, tha Sileri, sipas të cilit kjo gjithashtu do të shërbente për të zbutur “logjikën të bërit te vaksines”

Andrea Crisanti (në foto), profesor i mikrobiologjisë në Universitetin e Padovës, ka një mendim tjetër, i cili beson se “niveli jashtëzakonisht i lartë i mbrojtjes” që japin maskat “nëse vishen si duhet” është themelor. Transmetimi i koronavirusit, kujton Crisanti, është ulur me 98% me modelet Ffp2 dhe me 80-85% me ato kirurgjikale

Edhe Agostino Miozzo (në foto), ish -koordinator i Komitetit Teknik Shkencor, beson se koha është shumë herët për lamtumirën e maskave. “Arsyeja na thotë se situata aktuale nuk na lejon normalitetin para-Covid. Kemi ende rreth 50 humbje jete në ditë dhe rreth 5 mijë infeksione, si mund të themi që pandemia nuk është më problem? Ne nuk jemi ende jashtë rrezikut me variantet e reja që kanë efekte shumë më të forta se virusi i fillimit të pandemisë, “tha Miozzo.

Konsulenti i Ministrisë së Shëndetësisë është i të njëjtit mendim. Sipas Walter Ricciardi (në foto) është “e përshtatshme” që maskat të vazhdojnë të përdoren në vende të mbyllura dhe të mbushura me njerëz dhe të respektojnë distancën, sepse “edhe njerëzit e vaksinuar mund të kenë infeksionin dhe ta transmetojnë atë”

Pastaj është tema e shkollës. Dekreti ligji i 6 gushtit për masat urgjente për kthimin në shkollë parashikon detyrimin për të mbajtur maska ​​në klasë. Me një përjashtim të rëndësishëm: mund të shpërndahet në rastin e klasave të studentëve të cilët janë të gjithë të vaksinuar

Sidoqoftë, rregulli ka krijuar polemika. Shoqata Kombëtare e Drejtorëve, për shembull, beson se mund të shkaktojë diskriminim midis studentëve të vaksinuar dhe të pavaksinuar. Ministri i Arsimit Patrizio Bianchi siguron se nuk do të ketë diskriminim dhe se identitetet e nxënësve, të imunizuar ose jo, do të mbrohen duke zbatuar udhëzimet në të cilat qeveria po punon


Për Bianchi, mos mbajtja e maskave është një “sinjal i fortë për të rifilluar”. Anëtari i CTS Sergio Abrignani , i cili tha për Sky TG24 se, duke pasur parasysh infektivitetin e variantit Delta edhe në mesin e të vaksinuarve, “do të ishte më mirë të mbanim maska ​​sa më shumë që të ishte e mundur, të përdorim pajisje mbrojtëse, distancë dhe ajrosje “

Në të njëjtën mënyrë mendon edhe presidenti i Fondacionit Gimbe Nino Cartabellotta, i cili shkroi në një postim në Twitter: “Në klasë nuk ka kushte të përshtatshme sigurie për të hequr maskën edhe nëse të gjithë janë të vaksinuar”

Ndërkohë, Agjencia Italiane e Barnave (Aifa), Ministria e Shëndetësisë dhe Istituto Superiore di Sanità (Iss) vazhdojnë të theksojnë rëndësinë e mbajtjes së një maskë në ambiente të mbyllura, edhe nëse mes njerëzve të vaksinuar/shqiptari.net/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.