Cfare eshte “green pass”

505
0

Green pass për të udhëtuar pa makthin Covid mund të jetë çelësi për të ruajtur pushimet verore. Komisioni i BE dëshiron ta nisë atë në 1 Qershor dhe e gjithë bota po mendon për të. Certifikata e propozuar nga Brukseli është falas dhe përbëhet nga një kod QR që duhet të mbahet në smartphone ose të shtypet në letër, me tre alternativa për të provuar se mund të udhëtoni: duke i nënshtruar vaksinimit, duke qenë testuar negativ për një tampon ose duke qenë kuruar nga Covid- 19 dhe kanë zhvilluar antitrupa. Sistemi, përmes aplikacionit, do të jetë gati në 1 Qershor dhe shtetet do të jenë në gjendje ta zbatojnë atë në mënyrë që të bëhet plotësisht operacional midis 27 dhe në zonën Shengen në Korrik.

Në fakt, megjithatë, më të paduruarit tashmë janë zhvendosur. Ky është rasti i Greqisë, vendi i parë që propozon një çertifikatë anti-Covid për të rinisur turizmin në ishujt e saj. Dhe në shkurt ajo bëri një marrëveshje me Izraelin që lejon qytetarët e vaksinuar të udhëtojnë në të dy vendet. Athina njoftoi gjithashtu se do të mirëpresë të gjithë mbajtësit e një passi nga mesi i majit. Megjithëse pararendësi në Evropë ishte Islanda: leja është aktive që nga janari, që nga marsi kufijtë janë të hapur për udhëtarët nga e gjithë bota me certifikata. Britania e Madhe është në rrugën e duhur.

Sa i përket Italisë, ne mendojmë për një leje kalimi për të lëvizur brenda rajoneve, ndërsa për udhëtimet jashtë vendit orientimi është që të qëndrojmë në përputhje me koordinimin e BE-së. Në BE, Danimarka ka nisur gjithashtu certifikatën e saj të vaksinimit, e cila do t’u lejojë qytetarëve të saj të shkojnë në një restorant ose kinema. Estonia po zhvillon aplikacionin e saj për ta lëshuar atë më vonë këtë muaj.