Burri blen disa foto të vjetra për 2 dollarë, por më vonë nuk mund t’i besonte syve se çfarë kishte gjetur!

757
0

Mund të ishte sendi i padëshiruar i dikujt, por për një njeri në Kaliforni, ishte një zbulim. Ai bleu disa foto të vjetra në një dyqan për $ 2. Më vonë, kur ai shqyrtoi imazhet, ai gjeti një fotografi te rrallë te një banditi amerikan qe vlente miliona.

Sipas National Geographic, Guijarro kishte pëlqyer mënyrën se si ata dukeshin dhe kështu ai i bleu ato për vetëm dy dollarë.

Më vonë ai mori një xham zmadhues për të shqyrtuar fotot. Pastaj ai pa një fytyrë të njohur dhe nuk mund t’i besonte syve.

“Unë isha duke kërkuar me një xham zmadhues, dhe pashe nje djalë në mes, Tom O’Folliard, ai ishte po aq i qartë sa ju dhe mua. Ky djalosh, është Billy the Kid, “tha ai për InsideEdition.com.

Billy the Kid, emri i vërtetë i të cilit ishte Henry McCarty dhe i cili më vonë u njoh si William Bonney, ishte një kriminel. Në foto, ai është i rrethuar nga banda e tij, ndërsa ai luan hokej ne një dasem në Lincoln County, New Mexico, në 1878. Fotografia u vërtetua nga kompania e San Franciskos, Kagin.

“Kur pamë së pari fotografinë, ishim skeptikë – një foto origjinale Billy the Kid është Grail i Shenjtë i Amerikës Perëndimore”, tha David McCarthy.

“Duhet të jemi të sigurtë se mund të përgjigjemi dhe të verifikojmë se ku, kur, si dhe pse u mor fotografia. Ngjashmeria e thjeshtë nuk është e mjaftueshme në një rast si ky – një ekip ekspertësh u mblodhën për të trajtuar çdo detaj në foto për të siguruar që asgjë nuk ishte jashte vendit te vet”

Kjo është fotografia e dytë e konfirmuar e banditit famekeq, dhe fotografia tani është vleresuar me 5 milionë dollarë. Fotografia e parë u shit për 2.3 milionë dollarë në vitin 2011 per miliarderin William Koch.

Jeff Aiello nga National Geographic më vonë pergatiti një dokumentar, Billy the Kid: Dëshmi të reja, që tregoi historinë se si Guijarro dhe gruaja e tij, Linda, mblodhën dëshmi për të verifikuar foton.

“Një fotografi Billy the Kid konsiderohet Grail i Shenjtë i fotografisë perëndimore,” tha Aiello.

Guijarro shpreson se historia e tij do të frymëzojë gjuetarët e tjerë të thesarit për të kontrolluar përmes sendeve të tyre.