Beni kujdes! Sot qielli do të errësohet për disa minuta, ja në cilën orë.

296
0

Sot Hëna do të ndërhyjë mes Diellit dhe Tokës, duke hedhur hijen e saj në planetin tonë dhe duke dhënë një shfaqje që do të ketë një ndikim vizual në disa vende evropiane. Ai do të jetë i dukshëm në mënyrë të pjesshme në vendin tonë, me një përqindje të diametrit diellor të mbuluar që do të variojë nga rreth 29% deri në rreth 22%. Duke mos qenë i plotë ne do të mund të shohim vetëm ulje të ndjeshme të dritës së diellit.

Errësimi do të jetë më i madh dhe efekti shumë më spektakolar, në vendet e Evropës Lindore, deri në Rusi, duke arritur maksimumin (rreth 80% të diskut diellor të errësuar nga Hëna) në një zonë të Siberisë.

Kujdes! Si në çdo eklips tjetër diellor, rekomandimi është që të shmangim rreptësisht vëzhgimin e drejtpërdrejtë ose me syze dielli, rreze x, sepse këto nuk mbrojnë nga rreziqet që lidhen me vëzhgimin e diellit. Përpiquni të vëzhgoni një pjesë e diellit të errësuar, pa rrezikuar dëmtimin e përhershëm të shikimit, duke përdorur një filtër të përshtatshëm diellor.