5 shenja e heshtura që tregojnë se keni diabet por nuk e dini

870
0

Diabeti është një vrasës i heshtur. Nëse kapet shumë vonë, diabeti mund t’ju vrasë ju ose dikë që e doni. Mësoni shenjat në mënyrë që t’i njihni simptomat kur t’i shihni ato, sepse një mjek nuk mund ta arrijë atë në kohë.

1. Etja dhe uria ekstreme
Nëse goja juaj është gjithmonë e thatë dhe jeni duke pirë një ton uji, por nuk ka lehtësim, kjo është shenjë e sigurt e diabetit.

Për më tepër se kaq, nëse jeni duke ngrënë shmë, por jeni gjithmonë të uritur dhe kjo është shenjë. Me diabet, trupi është i uritur, sepse nivelet e insulinës janë të paekuilibruar – insulina ndihmon që glukoza të dalë nga ushqimi në qeliza dhe t’i kthejë ato në energji, sipas WebMd.

Ju jeni të etur, sepse diabeti ngre nivelin e sheqerit në gjak dhe parandalon që veshkat tuaja të marrin glukozë, gjë që i thotë trupit tuaj të bëjë më shumë urinë (e cila merr lëngje).

Këto nivele të çekuilibruar ju bëjnë më të uritur dhe më të etur dhe megjithatë, pavarësisht se sa hani ose pini, nuk ka pak ndryshim.

2. Urinimi i shpeshtë
Për shkak se trupit tuaj i mungon insulina, ai kërkon mënyra të tjera për të thyer sheqerin, kështu që përdor lëngjet nga qelizat në qarkullimin e gjakut dhe i dërgon ato në veshka, duke punuar më tepër dhe duke i detuyruar të urinoni më shumë.

3. Humbje e madhe e peshës
Një shenjë e përbashkët e diabetit, sidomos në Tipin 1, është humbje ekstreme në peshë. Kur pankreasi nuk punon plotësisht, trupi gjen mënyra të tjera për të kthyer glukozën në gjak duke shkaktuar humbje peshe.

4. Mpirje gjymtyrësh
Sa më i lartë të jetë sheqeri në gjakut, aq më të mëdha efektet në organet tuaja. Kjo mund të shkaktojë dëme nervore në sistemin tuaj, duke shkaktuar mpirje në gjymtyrët tuaja.

Nëse nuk mund të ndjeni gishtat, këmbët ose duart, është koha për të bërë një analizë gjaku.

5. Përzierje dhe të vjella
Pa insulinë, trupi juaj thith yndyrë, gjë që shkakton një rritje të ketoneve në trupin tuaj dhe kjo mund t’ju bëjë të sëmurë me stomak, duke shkaktuar përzierje dhe të vjella. Nëse ketonet arrijnë në një nivel ekstrem, mund të hyni në gjendje kome

Burimi: familyshare
©gatuajshendetshem/a.c./shqiptari.net